Khaled Drareni hyllas när han tillfälligt släppts fri den 6 mars i år. Kort därefter greps han igen och åtalades. Foto: Ryad Krami/AFP

Algerisk journalist dömd till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten Khaled Drareni har idag dömts till tre års fängelse av en domstol i Algeriet, uppger Reportrar utan gränser (RUG) i ett pressmeddelande.

- Tyvärr är våra korrespondenter extra utsatta, säger Erik Halkjaer, ordförande för RUG i Sverige. 

Khaled för den algeriska sajten Casbah Tribune och franska TV5 Monde. Han ingår också i pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränsers nät av korrespondenter som rapporterar om pressfrihetsfrågor.

Allvarlig försämring

Drareni greps i mars när han bevakade en demonstration. I juni greps ytterligare tre journalister i Algeriet på liknande grunder.

Han döms för att ha uppmuntrat till väpnat uppror och för att utgöra en fara för den nationella enheten. Reportrar utan gränser har sett en allvarlig försämring av pressfriheten och situationen för journalister i Algeriet under pandemin.

Extra utsatta

– Domen mot vår korrespondent Khaled Drareni är kulmen på en längre tid av rättsliga trakasserier mot en kritiskt granskande och oberoende journalist. Tyvärr är våra korrespondenter extra utsatta, som till exempel Erol Önderoglu, i Turkiet, som fått utstå åratal av juridisk förföljelse. Beteendet är vidrigt och går helt på tvärs mot allt vad rättsstaten heter. Algeriets rättssystem visar idag tydligt att det är en pressfrihetens fiende, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.