Se stjärnregissörens protest: Blodtörstig mulla på röda mattan

Uppdaterad
Publicerad

Svensk-iranske regissören Ali Abbasis senaste film ”Holy spider” hade premiär i London i helgen. På röda mattan dök han upp utklädd till blodtörstig mulla och tillsammans med filmteamet protesterade han mot Irans regim.

– Jag har fått nog, sa Ali Abbasi på röda mattan.

Regissören, som är född i Iran men nu bor i Danmark, är mest känd för filmen ”Gräns” som prisades i Cannes 2018. I år blev hans senaste film ”Holy spider” en av de mest omtalade på filmfestivalen.

Filmen tar avstamp i den verkliga händelse då en trebarnsfar mördade 16 prostituerade kvinnor i staden Mashhad i Iran. Polisen var ointresserade av att utreda fallet, snarast var de positiva till dåden. En kvinnlig journalist, i filmen spelad av Zar Emir Ebrahimi, började gräva i fallet och fick mördaren gripen och ställd inför rätta.

Av censurskäl fick filmen inte spelas in i Iran, istället skedde inspelningarna i Jordanien.

”Holy Spider” hade premiär i London på lördagen, och på röda mattan valde filmteamet att protestera mot regimen i Iran. Regissören själv kom utklädd till blodtörstig mulla.

Vill att svenska staten agerar

Till SVT Kulturnyheterna säger Ali Abbasi att han vill att svenska staten ska markera mot Iran.

– Jag vill verkligen be svenska staten att reagera. Hur kan det vara så att en stat som gång på gång snackar om feminism nu står still och gör absolut ingenting? Jag tycker att de borde vara mer aktiva och verkligen visa att det är inte bara prat om kvinnors rättigheter utan nu gäller det.

I videon ovan kan du se protesten och höra regissören och skådespelaren Zar Emir Ebrahimi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.