Tarek Saleh: ”Nästan alla stora regissörer är invandrare”. Foto: TT

Tre svenska regissörer tävlar i Cannes

Uppdaterad
Publicerad

Ruben Östlund, Ali Abbasi och Tarik Saleh tävlar om en Guldpalm på filmfestivalen i Cannes i Frankrike. Senast en svensk vann priset var 2017 då Ruben Östlund tog hem priset för The Square.

Regissören Ali Abbasi tävlar i Cannes med filmen Holy spider, meddelar ledningen för Cannes filmfestival i dag. Regissören har tidigare gjort filmen Gräns, baserad på John Ajvide Lindqvists novell, och är utbildad vid National Film School i Danmark.

Holy spider handlar om en familjefar, Saeed, och följer honom på ett religiöst uppdrag – att ”rena” den heliga iranska staden Mashad från prostituerade.

Triangle of sadness

Ruben Östlund tävlar med filmen Triangle of sadness på filmfestivalen i Cannes. Filmen är en satir om status och modebranschen som utspelar sig på en båt och en ö. 2020 fick inspelningen läggas på is ett par månader med anledning av pandemin. Filmens stjärna, Woody Harrelson, höll på att inte kunna flygas in från USA och de tilltänka inspelningarna i Grekland fick skjutas på framtiden. 

2017 fick Ruben Östlund filmvärldens tyngsta prestigepris Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes för filmen The square. Då var det första gången på 25 år som en svensk produktion vann priset – 1992 gick Guldpalmen till Den goda viljan i regi av Bille August med manus av Ingmar Bergman.

Boy from heaven

Tarik Salehs kommande film Boy from heaven utspelar sig, liksom den tidigare The Nile Hilton incident, i Kairo på ett av världens största och äldsta universitet, Al-Azhar, dit en fattig pojke får ett stipendium och blir indragen i storpolitiska förvecklingar med religiös underton. Tarik Saleh säger till Kulturnyheterna att han hade perfekta förutsättningarna och perspektiven att göra filmen.

– Nästan alla stora filmregissörer är invandrare: Milos Forman, Coppola, Scorsese. Man är mittemellan och ser både inifrån och utifrån, säger Saleh till Kulturnyheterna.

”Brukar inte vara nationalistisk, men...”

Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin understryker det ovanliga i att tre svenskar tävlar på prestigefestivalen.

– Tre svenskar i huvudtävlan! Jag brukar inte vara nationalistisk när det gäller film, men detta är ändå fantastiskt. Har aldrig skett tidigare under festivalens 75 år och det lär nog dröja lika länge till det sker igen. Dessutom tre av våra mest spännande filmskapare, säger han.

Filmfestivalen i Cannes hålls den 17 – 28 maj.

Se en längre intervju med Tarik Saleh i klippet ovan.

Filmerna som tävlar

“Holy Spider,” Ali Abbasi

“Les Amandiers,” Valeria Bruni Tedeschi

“Crimes of the Future,” David Cronenberg

“The Stars at Noon,” Claire Denis

“Frere et Soeur,” Arnaud Desplechin

“Tori and Lokita,” Jean-Pierre och Luc Dardenne

“Close,” Lukas Dhont

“Armageddon Time,” James Gray

“Broker,” Hirokazu Kore-eda

“Nostalgia,” Mario Martone

“R.M.N.,” Cristian Mungiu

“Triangle of Sadness,” Ruben Östlund

“Decisions to Leave,” Park Chan-Wook

“Showing Up,” Kelly Reichardt

“Leila’s Brothers,” Saeed Roustayi

“Boy from Heaven,” Tarik Saleh

“Tchaikovsky’s Wife,” Kirill Serebrennikov

“Hi-Han (Eo),” Jerzy Skolimowski

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.