Alicia Vikander om Tomb Raider: ”Jag tränade i fyra månader innan vi började filma”

Uppdaterad
Publicerad

I den nya versionen av actionfilmen Tomb Raider spelas Lara Croft av Alicia Vikander. Och för att kunna gestalta den fysiskt krävande rollen krävdes hårt arbete, berättar skådespelaren för SVT.

– Jag tränade MMA, boxning, simmade, klättrade och självklart gjorde jag även styrketräning, säger Alicia Vikander.

Filmen Tomb Raider, som har premiär på biograferna i nästa vecka, bygger på den nya versionen från 2013 av det populära tv-spelet, där en mer mänsklig och sårbar Lara Croft introduceras för publiken.

Ur det som från början var en tv-spelfigur ville Alicia Vikander i sin tolkning utmejsla en mer mångfacetterad kvinna. Men den fysik som krävdes för att gestalta rollfiguren krävde mycket jobb, och den svenska skådespelaren berättar för SVT att hon la på sig fem kilo i muskler innan filminspelningen startade.

– Jag fann inspiration i idrottskvinnor och stuntkvinnor jag har jobbat med de senaste åren och tänkte att det är en sådan kropp hon måste ha för att man ska kunna köpa att det känns på riktigt. Så jag tränade i tre-fyra månader innan vi började filma – då gjorde jag allt från att jag tränade MMA, boxning, simmade, klättrade och självklart gjorde jag också styrketräning, berättar hon.

”Kan känna med relationerna”

Alicia Vikander syns för närvarande även i Lisa Langseths relationsdrama Euphoria – en helt väsensskild film från Tomb Raider. Men enligt svenska skådespelaren kommer publiken även i det maffiga actiondramat att kunna relatera till hennes rollfigur.

– De filmer som jag älskar i den här världen är när man får vara med om ett stort äventyr och det är ett spektakel – men det är också en film där man kan relatera till karaktärerna och känna med i de relationer som finns, säger hon till SVT.

Se en längre version av intervjun med Alicia Vikander i SVT:s Morgonstudion 9/3 kl. 07:20.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.