Se intervjun med Alicia Vikander om den nya filmskolan i Göteborg. Foto: TT/ SVT

Alicia Vikander startar filmskola för ungdomar i Göteborg

Publicerad

Skådespelaren Alicia Vikander startar en mobil filmutbildning för högstadieungdomar i Göteborg, i samarbete med stadens filmfestival. Förhoppningen är att väcka unga människors intresse för att göra film.

Tidigare i höstas mottog skådespelaren Alicia Vikander Årets honorärstipendium av Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.

Under stipendieutdelningen meddelade Vikander att stipendiesumman ska gå till att finansiera och utveckla Alicia Vikander filmlabb, en filmutbildning för ungdomar.

– Att få chansen att tillsammans med Göteborgs filmfestival starta detta filmlabb för att inspirera unga människor samt skapa möjligheter för dem att utforska filmens värld är något jag är oerhört exalterad över, säger Alicia Vikander.

I klippet: Hör Alicia Vikander berätta mer om filmskolan.

Kommer hålla i lektioner

Varje år kommer tre till fyra skolor från olika delar av Göteborg att ingå i projektet. Mobila filmverkstäder kommer att turnera runt i högstadieskolor i Göteborg där det pedagogiska arbetet leds av Göteborgs filmfestivals filmpedagoger. Vikander kommer själv leda ett antal workshops med ungdomarna.

Projektet pågår under tre år med start i januari 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.