Allan Linnér. Foto: SvD/TT

Radiopsykologen Allan Linnér: ”Allting handlar om relationer”

Uppdaterad
Publicerad

Under sju års tid har han lyssnat på svenska folkets problem, men nu slutar Allan Linnér som radiopsykolog. Han säger till Kulturnyheterna att samtalen nästan alltid handlar om relationer, men mycket sällan om sex.

Året ut kommer Allan Linnér fortsätta höras i Radiopsykologen i P1 innan Lasse Övling tar över rollen.

– Jag har känt mig otroligt privilegierad som en gång i veckan får tillfälle att prata med en eller två personer och få ta del av deras liv och svårigheter, säger Allan Linnér till Kulturnyheterna.

Relationer, men inte sex

Han säger att frågorna kan handla om allt möjligt, men en gemensam nämnare är hur man påverkas av andra människor – eller deras frånvaro.

– Allting handlar om relationer. Relationer som går åt helvete, relationer man längtar efter, relationer man är rädd för, relationer man aldrig haft och så vidare. Allt som är förknippat med längtan, saknad och att förlora.

Men att prata om sexuella problem över telefon och ut i etern verkar fortfarande vara för jobbigt för P1-lyssnarna.

– Vi har haft depressioner, sorg, uppbrott, anorexi – det är som en provkarta över mänskliga predikament. Det som inte kommer så ofta är sex. Det är kanske fortfarande är allt för förknippat med skam.

Inte på individnivå

Vad skulle du vilja att folk visste, så att färre behövde ringa till dig?

– Jag skulle inte lägga det där. Bygg ut vårdresurserna. Första linjens psykiatri skulle fånga upp något, men det har inte blivit så. Gör psykoterapi tillgängligt – gör det ekonomiskt och geografiskt möjligt, då kommer människor inte behöva ringa lika mycket, det ligger inte på individnivå.

Den som ringer till radiopsykologen får ett inledande samtal där den får veta att den säger kommer kunna höras av alla och läggs ut på Sveriges Radios webb. Man överväger även risken att personen kan bli psykotisk, annars får i princip vem som helst komma till tals.

Följer ni upp?

– Blir vi oroade följer vi upp, skulle de behöva psykoterapi gör vi vad vi kan för att mobilisera resurser.

Allan Linnér säger att han var på väg att trappa ner arbetsmässigt redan när han fick jobbet som radiopsykolog för sju år sen. Nu ser han fram emot att vila.

– När jag slutar nu, så är det inte för att det inte är jättekul. Utan jag vill göra annat. Trappa ner min verksamhet för att kunna vara mer ledig och göra resor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.