Se vad Summer Lopez på PEN America säger om bokförbuden i amerikanska skolor.

Allt fler böcker förbjuds i amerikanska skolor

Uppdaterad
Publicerad

Över 2500 bokförbud har införts i skolor i USA under läsåret 2021/2022, enligt en rapport från yttrandefrihetsorganisationen PEN America. Främst handlar det om böcker som berör ämnen som sexualitet och etnicitet.

– Vi har sett bokförbud varje år, men det är vanligtvis bara en handfull varje år, säger Summer Lopez, programchef för yttrandefrihet på PEN America.

41 procent av böckerna som förbjudits har ett HBTQ+-tema eller HBTQ+-karaktärer och 40 procent av böckerna har huvudpersoner eller andra bärande karaktärer som har en annan hudfärg än vit. Andra ämnen i de böcker som har förbjudits är bland annat sexualitet, rasism och aktivism.

Rapporten är en uppdatering av en tidigare rapport som släpptes i april i år. Den initiala rapporten visade 1556 fall av bokförbud landet, en siffra som stigit till 2532 i den uppdaterade rapporten som täcker hela läsåret 2021/2022. Förbudet påverkar 1648 unika boktitlar.

Del av politisk rörelse

PEN America uppskattar att minst 40 procent av förbuden är kopplade till antingen föreslagen eller antagen lagstiftning, eller till politiska påtryckningar från olika grupper.

– Det har blivit en del av en större politisk rörelse, säger Summer Lopez som berättar att PEN America har identifierat över 50 grupper som förespråkar bokförbud och som driver kampanj mot vad de anser vara farliga böcker i grundskolan.

Nobelpristagares böcker har förbjudits

Den bok som har förbjudits mest är serieromanen ”Gender Queer: a Memoir” av författaren Amia Kobabe som har förbjudits i 41 distrikt. På listan finns också Nobelpristagaren Toni Morrisons romaner ”De blåaste ögonen” och ”Älskade”.

Totalt har det förekommit förbud i 138 skoldistrikt i 32 delstater under läsåret 2021/22. PEN America ser mycket allvarligt på de eskalerande bokförbuden.

– Det är av yttersta vikt att alla barn har tillgång till historier som introducerar dem till den mångfald som finns i vårt samhälle och förbereder dem för att bli demokratiska medborgare i vårt samhälle, säger Summer Lopez.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.