SVT:s Anna Hedenmo, Nike Nylander och Lisbeth Åkerman. Foto: TT

Ny rapport: Allt fler kvinnor i svenska medier

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor tar allt mer plats i det svenska medielandskapet. Det visar en ny rapport av Göteborgs universitet och Medieinstitutet Fojo. Samtidigt är andelen kvinnliga experter oförändrat låg, 21 procent.

För första gången på 20 år är det nu 38 procent av de som hörs och syns i det svenska nyhetsflödet kvinnor. Det visar rapporten Räkna med kvinnor 2020 som publicerades under tisdagen. I synnerhet är det dagspressen som höjt den totala andelen beskriver rapporten och systematiserat genus- och jämställdhetsarbete samt digitala nätverktyg anges som som bakgrund till ökningen. 

– Många har börjat jobba mycket mer systematiskt och strategiskt på en del redaktioner och då framför allt dagspressföretag, säger Maria Edström, docent i journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet:

– Det verkar därför som att det gett resultat att nyhetsredaktionerna håller koll på vilka som kommer till tals och för en diskussion kring det, fortsätter hon.

Trots ökande siffrorna i press, tv och radio är dock andelen kvinnliga experter oförändrat låg, endast 21 procent. Här pekar Maria Edström på att det till hög grad handlar om en ledningsfråga:

– Det måste finnas inbyggt i den redaktionella strategin annars händer ingenting, säger hon.

Oförändrad utveckling internationellt

Räkna med Kvinnor 2020 ingår även i en större global nyhetsstudie, Global media monitoring project (GMMP) och internationellt sett visar studien att trots ökande svenska siffror – så har det internationellt inte skett någon större förändring.

– Medierna är mindre jämställda än verkligheten och medierna ligger generellt efter. Man hänger inte med på den här typen av frågor – redaktionerna är bra på snabba nyheter, men inte på samhällsförändringar, säger Maria Edström.

Fler män rapporterar om brott

Rapporten visar också att det skiljer sig mellan vad kvinnor och män rapporterar om. Nyheter om kultur, sport och nöje har högst andel kvinnor – samtidigt som våld och brott hade en högre andel män.

– Det är lite förbluffande för kåren är ju ganska jämställd och jag tror att många journalister betraktar sig som jämställda. Men sen i arbetet så är de ganska traditionella. Där har naturligtvis utbildningarna en roll i hur vi diskuterar nyhetsvärderingsbegreppet och vad som är en nyhet, säger Maria Edström:

– Det handlar också om en kunskapsfråga, vet du mer om genus och jämställdhet så är det lättare att se de vinklarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.