Sara Begner är SVT:s nygamla TV-kock. Hon har tidigare synts i rutan som kocken i programmet Toppform, nu är hon aktuell med ett eget matprogram, ”Saras kök”. Första programmet sågs av 740.000 tittare och Sara beskriver känslan efter premiären som ”härlig och läskig på samma gång”.
-Läskigt på grund av att det är en massa människor som kommenterar det man gör. Än så länge är det bara de närmsta som gett sina synpunkter och de har bara varit positiva, säger Sara Begner.
Hur äter man nyttigt i påsk?
-Påskmiddagen är inte den stora fällan. Lammstek är inte onyttigt och ägg kommer ju direkt från naturen så det går alldeles utmärkt att äta. Sill är också bra. Jag tycker att om man ägnar tiden åt att förbereda och äta en härlig och mysig påskmiddag och sedan lagar en bra efterrätt så kan man skippa påskäggen med godis stället.
Saras största beundrare är enligt henne själv hennes man och hennes mamma. De ringer ofta för att få middagstips och råd om vad de ska handla när de är i affären. Men även den bästa kock gör misstag och det äckligaste som Sara gjort någon gång är en vidbränd fiskgratäng.
-Den var fruktansvärt äcklig. Det var för mycket vitlök och smakade bränd mjölk och brända räkor, men det var ju på grund av att den brändes vid.
Måste man äta nyttigt hela tiden?
-Man måste ingenting. Måste är ett tråkigt ord, men man hjälper sig själv genom att äta bättre. Man blir hängig, trött och magen fungerar inte som den ska om man inte äter nyttigt.
Mat är något som vi måste ägna oss åt varje dag och Sara anser därför att alla bör ge maten den plats som den förtjänar istället för att stressa fram en onyttig middag. Genom programmet Saras kök vill hon förmedla att det faktiskt är enkelt att laga bra och nyttig mat.
-Det ska vara enkelt och opretentiöst att laga mat. Maten är en del av vardagen och maten kommer in som en viktig del i den. Det ska vara enkelt, lekfullt och så okomplicerat som möjligt. Jag vill inte skapa några jätte kreationer i tv utan sänker hellre mitt eget för att visa andra att det är lätt att laga hemlagat.
-Jag vill inspirera och få människor att inse vad de vinner genom att äta bra. De kommer att sova bättre, magen kommer att fungera som den ska och de kommer att bli pigga och glada.
-Det är bättre att äta lite men väldigt gott istället för att vräka i sig kilovis med godis. Att äta med måtta är nog det man ska tänka på, säger Sara Begner.
-Man kan säga så här att allt som inte ruttnar är väldigt onyttigt att äta.
Hennes egna barn på 1,5 och 3,5 år får istället hemgjorda praliner, frukt, russin och kanske en liten leksak i sina ägg.
Siktar du på att bli nya Mat-Tina?
Nej nej nej, verkligen inte. Stackars Tina, skrattar Sara.
-Jag älskar verkligen och brinner för det jag gör men jag hoppas inte att jag blir lika känd som Tina. Jag menar – hon har ju nästan blivit lika känd som Carola – det måste vara jobbigt.
Sara beskriver sig själv som en ”ganska glad och positiv människa”.
-Jag har tyvärr kort stubin och dåligt tålamod. Jag är energisk och har oftast tusen järn i elden och kan ibland vara dålig på att slutföra saker, säger Sara och skrattar.
Saras förslag på en nyttigare påskmiddag!
Förrätt:
Mammas matjessilltårta
Varmrätt:
Lammstek med Tabouleh och myntayoghurt
Efterrätt:
Citron-cheesecake eller en riktigt mörk chokladtårta
Karolina Jonason
Det visste du inte om Sara...
Namn: Sara Begner
Familj: Man och två barn
Bor: Stockholm
Utbildning: Kockutbildning och sedan till näringsterapeut
Godaste mat:Det beror på tid, plats och vem jag äter med. Framförallt beror det på vilken årstid det är.
Kommer aldrig in i min mun: Kallas Kaviar! Annars äter jag nog det mesta – med mer eller mindre glädje i vissa fall.