Jacqueline Woodson är årets Almapristagare. Foto: Anders Wiklund/TT

Almapriset 2018 till Jacqueline Woodson

Uppdaterad
Publicerad

Årets Alma-pris tilldelas den amerikanska författaren Jacqueline Woodson.

– Det här priset känns stort att få, det är ett av mina första internationella litteraturpriser, säger författaren i en kommentar till Kulturnyheterna.

Den amerikanska författaren Jacqueline Woodson har skrivit ett stort antal barn- och ungdomsböcker, däribland Miracle's boys och Brown girl dreaming. 2014 tilldelades hon National Book Award för den sistnämnda boken och regissören Spike Lee gjorde 2002 en miniserie av Miracle's boy.

– Det här priset känns stort att få, det är ett av mina första internationella litteraturpris, säger Jacqueline Woodson i en kommentar till Kulturnyheterna efter dagens tillkännagivande.

Hennes senaste bok är ungdomsromanen Another Brooklyn, som publicerades 2016. Romanen utspelar sig, precis som Autobiography of a family photo från 1995 och Brown girl dreaming i just Brooklyn, dit författaren flyttade som barn.

Jacqueline Woodson säger till Kulturnyheterna att hon hoppas att hon valdes på grund av att hennes verk behandlar en lång historia av sociala orättvisor. Men för svenska läsare tipsar Almapristagaren om sin bilderbok Each kindness och, för lite äldre läsare, boken If you come softly.

– Båda böckerna representerar det jag vill skriva om för unga läsare. De är lätta att ta till sig över språkliga och kulturella barriärer, och har universella teman, säger hon.

Motivering

Juryns ordförande Boel Westin läste under ceremonin strax efter lunch upp motiveringen till att årets Alma-pris tilldelas Woodson:

”Jacqueline Woodson låter oss möta unga människor som kämpar för att hantera sin utsatthet och finna en plats där tillvaron kan få fäste. På ett närmast tyngdlöst språk skriver hon fram berättelser med en djup och sammansatt klang. Jacqueline Woodson fångar en unik poetisk ton i en vardag som delas mellan sorg och hopp”, är juryns motivering bakom tilldelningen av priset.

Och Boel Westin vill understryka att Jacqueline Woodson är en författare som verkar i Astrid Lindgrens anda.

– Hon skriver om människors lika värde, separation, längtan, solidaritet och medmänsklighet. Och hon gör det på ett språk som nästan är genomskinligt. Det kan verka enkelt, men det är det inte, utan man måste läsa det hela väldigt noga, säger hon till Kulturnyheterna.

Pristagare får fem miljoner

Bara månader efter Astrid Lindgrens begravning 2002 instiftade regeringen Alma-priset för att hedra den svenska författarens minne.

Prissumman på fem miljoner gör utmärkelsen till världens mest betydande inom genren och bland tidigare pristagare finns bland andra Philip Pullmam, Barbro Lindgren och Kitty Crowther.

Priset delas ut till författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare och kan ges till en eller flera mottagare, oavsett språk eller nationalitet.

På nomineringslistan inför årets ceremoni fanns 235 kandidater från 60 länder, däribland Sverige, Storbritannien, Ukraina, Azerbajdzjan och Antigua.

Tidigare Almapristagare

2017 Wolf Erlbruch

2016 Meg Rosoff

2015 PRAESA

2014 Barbro Lindgren

2013 Isol

2012 Guus Kuijer

2011 Shaun Tan

2010 Kitty Crowther

2009 Tamerinstitutet

2008 Sonya Hartnett

2007 Banco del Libro

2006 Katherine Paterson

2005 Ryôji Arai

2005 Philip Pullman

2004 Lygia Bojunga

2003 Christine Nöstlinger

2003 Maurice Sendak

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.