House of Cards, Game of Thrones, Sons of Anarchy. Tre av tv-ålderns hylade draman som satsar på spinoffer. Foto: TT

Älskade, hatade spinoff – hur tv-branschen gräver nytt guld i en utskrattad genre

Uppdaterad
Publicerad

House of Cards, Game of Thrones, Sons of Anarchy. För två år sen ansågs spinoff-serien vara döende. Men nu är en ny era av tv-drama på väg.

Den första karaktären som gick från en tv-serie till en annan var en häst. Historiens första spinoff var serien Champion – den vilda hästen. Den hade amerikansk premiär 1955 och visades i Sveriges Television några år senare. Hästen Champion hade tidigare haft en betydelsefull roll i westernserien The Gene Autrey Show.

Ojämn genre

Sen har det tuffat på. En spin off är när en biroll i en tv-serie får en egen tv-serie. Många gånger har resultatet blivit en urvattnad eller utflippad version av originalet, och ibland snarare ett tillfälle att sälja annonser än ett uttryck för skaparglädje hos tv-bolagen (ja, vi tittar på dig, 90201 – 00-talets nekrofila spinoff på 90-talsserien Beverly Hills 90210).

Ett litet antal spinoffer lyckas nå tittarnas hjärtan. Sitcom-serien Frasier är exemplet som brukar framhållas som en riktigt lyckad spinoff. Den pompöse psykiatrikern Frasier syntes bara då och då i serien Cheers, men blev så omtyckt att han 1993 fick en serie med sitt eget namn som visades i elva säsonger och belönades med 37 Emmystatyetter.

Joey – en djupt hatad serie

Men sån framgång har spinoffer sällan. Skräckexemplet är Joey, den djupt hatade komediserien där den blåsta men guldhjärtade skådespelaren Joey Tribbiani från succéserien Vänner flyttade till Hollywood. Serien förekommer på flera listor över tidernas sämsta spinoffs och kallades av tv-kritikerna ”svag, ihålig och utomordentligt o-originell”.

Det stora antalet spin offs, tillsammans med de många magplasken har gett genren ett halvbra rykte. För två år sen förutspådde den amerikanska nöjessajten Vulture att spinoffen var döende.

Dramaserierna knoppar av sig

Men nu verkar spelpjäserna ha flyttats om. Den senaste utvecklingen i branschen pekar faktiskt i motsatt riktning – en ny era av kvalitets-spinoffer med sina rötter i det som kallas tv:s guldålder (alltså 00-talet, efter Sopranos och framåt) ser ut att vara på väg.

I veckan meddelade Netflix, i samma andetag som de annonserade House of Cards död, att de jobbar på en spinoff till den populära serien. Det skulle i så fall bli bolagets första spinoff – House of Cards var ju Netflix första egenproducerade succé. Enligt Variety planerar den nya serien att följa Frank Underwoods lojala men livsfarliga hejduk Doug Stamper (Michael Kelly), men mycket mer än så är i skrivande stund inte känt.

Amerikanska HBO utvecklar i samarbete med författaren George RR Martin inte mindre än fem serier som ska utspela sig i Game of Thrones-världen – även om bolaget understryker att det är långt ifrån säkert att alla fem kommer se dagens ljus.

Golden Globe-belönade Sons of Anarchy, verkar gå samma väg. Originalet kretsade kring den kaliforniska mc-klubben SAMCRO, medan den planerade fortsättningen fokuserar på SAMCRO:s rivaler i originalserien. Mayans MC ska den heta, och enligt amerikanska medier påbörjade bolaget FX rollbesättningen till pilotavsnittet i oktober i år.

Better Call Saul visade vägen

Det är ingen slump att flera av de kritikerhyllade serierna går den här vägen. 2015 visade det amerikanska kabelbolaget AMC att det är möjligt också för prestigeserierna att spinna off utan att göra bort sig.

Det lät inte nödvändigtvis som en bra idé när de deklarerade att de tänkte göra en spinoff på Breaking Bad, en av de senaste årens mest hyllade dramaserier. Att den dessutom skulle centreras runt den älskvärde men djupt ohederlige advokaten Saul Goodman (Bob Odenkirk) fick många att dra öronen åt sig.

Prisbelönt och hyllad

Men au contraire! Better Call Saul undvek listigt uppföljarmisstaget att skruva upp tempot jämfört med originalet, och vred istället ner det ordentligt. Resultatet var ett stillsamt relationsdrama mellan två bröder som älskats olika mycket av sina föräldrar. Kritikerna älskar den och Better Call Saul har belönats med tunga priser av såväl Critics Choice Award och Writers Guild of America.

Hur framtiden ser ut vet vi inte. Men om de planerade spinofferna lyckas med det som Better Call Saul åstadkom med har tv-tittarna en spännande tid framför sig.

Spinoffer som aldrig blev av

1. Amerikanska AMC önskade sig två fortsättningar på bolagets flaggskepp Mad Men – en där vi skulle få följa copywritern Peggy Olson till Los Angeles, och en som skulle utspela sig i modern tid där Don Drapers dotter Sally skulle vara huvudroll. Men seriens skapare Matthew Weiner sa nej till båda.

2. The Wire-skaparen David Simon ville göra en serie med en biroll ur seriens fjärde säsong. Den nya serien skulle följa Baltimorepolitikern Tommy Carcetti (Aidan Gillen, ni vet Littlefinger i Game of Thrones). HBO tackade nej med motiveringen att det räckte att producera en serie i Baltimore som ingen tittade på.

3. Amerikanska The Office gjorde ett pilotavsnitt till spinoffen The Farm som skulle följa den irriterande men lojala säljaren Dwight Shrute och hans arbete som rödbetsbonde. Men bolaget NBC tackade nej, och piloten klipptes ner till ett avsnitt i den sista säsongen av The Office.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.