Amanda Lind: Museer kan öppna och publikgränsen utomhus höjas

Uppdaterad
Publicerad

Museer kan öppna upp och publikgränserna kan komma att tillåta fler personer i publiken utomhus och där det finns sittplatser. Det är några av de förslag på nya åtgärder som kulturminister Amanda Lind (MP) presenterade.

Till följd av pandemilagen presenterades fem nya förslag på nya åtgärder under en presskonferens på onsdagsmorgonen.

Förslagen handlar om att kunna stänga ner fler verksamheter och att kunna anpassa verksamheter efter hur lokaler ser ut och risk för trängsel.

Museer och konsthallar rekommenderas att öppna upp på ett säkert sätt. Verksamheterna ska förhålla sig till samma regler som exempelvis butiker och gym från 11 mars, efter förslag från regeringen. Många har redan delvis öppet, men nu gäller det alltså för alla museer och konsthallar i hela landet.

– De här verksamheterna kan nu med det vi föreslår hålla öppet på ett mer kontrollerat sätt med smittskyddsregler som liknar dem som i dag gäller för butiker, säger Amanda Lind.

Flexibel publikgräns

Begränsningen på max 8 personer vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska bli mer flexibel i ett nytt förslag. Det innebär en varierande maxgräns utifrån risk för smittspridning och utifrån olika evenemangskategorier: inomhus, inomhus med sittplatser, utomhus, motionslopp och liknande idrottstävlingar.

Bland annat kommer publikgränserna anpassas och kan tillåta fler personer i publiken utomhus och där det finns sittplatser. Exakt hur många är ännu inte bestämt.

– Det här möjliggör för arrangörer att kunna arrangera sammankomster genom att göra justeringar, i stället för en fast gräns för alla finns möjligheten att ta emot mer publik om man anordnar sittplatser eller flyttar mötet utomhus, säger Amanda Lind.

Nöjesparker, djurparker och temaparker ska omfattas av ett mer enhetligt regelverk, och verksamheter som till exempel djurparker, som inte haft några begränsningar, ska få samma begränsningar som nöjesparker.

Den nya förordningen föreslås gälla från den 11 mars och skickas nu på remiss fram till den 26 februari. Folkhälsomyndigheten måste först yttra sig om vilka deltagarbegränsningar som ska gälla för publik, och även när det kan bli aktuellt att ändra taken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.