Amanda Lind i möte med Publikrådet om kulturarrangemang. Foto: Claudio Bresciani /TT/Paulo Duarte

Amanda Lind i möte om smittsäkra kulturarrangemang

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) hållit ett möte med Publikrådet, som är representanter för evenemangsnäringen. Där presenterade eventbranschen flera kreativa lösningar för att genomföra arrangemang på ett corona-säkert sätt.

Under mötet fick Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg (S) flera exempel på hur arrangörer tagit ansvar. Även att Folkhälsomyndigheten jobbar på med bland annat nya uppdaterade rekommendationer inom branschen, uppger Kulturnytt.

Kupoltält och plastbubblor

Eventbranschen lade fram många olika förslag på hur man kan gå tillväga för att skapa smittsäkra arrangemang, där de inspirerats av kreativa exempel runt om i världen.

Som i Oklahoma City, där rockbandet Flaming Lips uppträdde för en publik där var och en befann sig i stora uppblåsbara bubblor. Tidigare har bandet själva uppträtt i bubblor. Då för att kunna röra sig ovanför publiken, en så kallad ”stage dive”.

I Sydkorea uppträdde Mamamoo och andra k-popband för 1200 fans. Publiken fick passera en desinficerande sprejdusch på vägen in och sedan befinna sig i 300 genomskinliga kupoltält som stod utställda på planen på en idrottsarena.

Publiken kontrollerar själva

Även i Australien har de covid-säkrat under bandet Good Day Sunshines konsert. Där hade de fyra separerade publikdelar men en scen som roterar i mitten.

I en stadion för amerikansk fotboll i USA har man använt sig av AI-teknologi med stora övervakande bildskärmar där publiken själva kunde kontrollera om de uppförde sig på ett smittsäkert sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.