Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är en arkeologisk plats som är av stor betydelse” – säger arkitekten Jaime De Santana Oliviera om stenarna som hittats vid en strand i Manaus, i Brasilien. Foto: Michael Dantas/AFP/TT

Uttorkad flod avslöjar 2 000 år gamla stenristningar

Uppdaterad
Publicerad

Torka har drabbat Brasilien i år och med det har Amazonfloden sjunkit till den lägsta nivån på över hundra år. Nu har uråldriga stenar med inristade människo-ansikten dykt upp, stenar som fram tills nu legat dolda under ytan.

Vid en flodstrand i Manaus i Brasilien gjordes upptäckten av ett dussintal uråldriga stenar. Olika geometriska former och mänskliga ansikten var inristade på stenarna, vars existens uppskattas sträcka sig tillbaka 2 000 år.

– På den här platsen har vi bevis på att förcolumbianska grupper befann sig. Det här är en arkeologisk plats av stor betydelse, säger arkeologen Jaime de Santana Oliveira som har arbetat med fyndet.

Se arkeologen berätta mer om de uråldriga fynden, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.