Netflix-serien Emily in Paris får kritik i Frankrike. Franska ambassadören Etienne de Gonneville berättar varför. Foto: Netflix / SVT

Franska ambassadören: ”Delar av Emily in Paris är motbjudande”

Uppdaterad
Publicerad

Netflix-serien Emily in Paris har skapat debatt i Frankrike. Den anklagas för att visa en fördomsfull bild av fransmän.

– Vi kan bli trötta på stereotyperna samtidigt som vi är stolta över dem, säger Etienne de Gonneville, Frankrikes ambassadör i Sverige.

Emily in Paris är en av de mest sedda Netflixserierna just nu, skriven och regisserad av Sex and the city-skaparen Darren Star.

Den unga amerikanskan Emily flyttar till Paris för att arbeta på en PR-byrå. Hon träffar fransmän som är arroganta, dricker vin, kommer för sent, flörtar över gränsen och har dåliga avloppsystem.

Kritiseras i Le Monde

”Fördomsfulla stereotyper”, tycker franska kritiker. Frankrikes ambassadör Etienne de Gonneville har sett tre avsnitt och håller inte riktigt med.

– Det kommer alltid finnas klichéer. Delar av serien är löjlig och motbjudande. Men den är också rolig och visar verkligheten: den vackra staden och livfullheten. I dessa covid-tider är det här vad vi behöver, på många sätt lockar den till att besöka Paris, säger han.

”Vi älskar att vara i fokus”

Etienne de Gonneville tror att hans landsmän faktiskt på många sätt njuter av omvärldens fördomar om Frankrike.

– Vi är fransmän. Vi älskar att diskutera och streta emot. Och så älskar vi att att vara i fokus för debatt, det är vi nu!

Se intervjun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.