Upplever att ambassadören försökte köpa hennes tystnad

Uppdaterad
Publicerad

I våras skrev flera svenska forskare, politiker och kulturarbetare ett debattinlägg mot ett spanskt lagförslag där bland annat demonstrationsrätten kan försvagas. Kort därefter blev en av initiativtagarna, dramatikern Astrid Menasanch Tobieson, inbjuden till spanska ambassaden. Där upplevde hon att ambassadören försökt köpa hennes tystnad. Något ambassadören dementerar.

Finanskrisen 2008 gick hårt åt Spanien och arbetslösheten slog i taket. Sedan dess har regeringen genomfört flera besparingsåtgärder, en politik som har bidragit till att demonstrationerna har avlöst varandra.

För att få bukt med protesterna vill regeringen därför införa en ny lag. Bland annat handlar det om att göra det straffbart att uppmana till stora offentliga protester i sociala medier. En rad svenskar, däribland Urban Ahlin (S) och Gudrun Schyman (Fi), skrev under ett debattinlägg mot den lagen i våras.

Initiativtagare till debattinlägget var journalisten Lisa Wollter och dramatikern Astrid Menasanch Tobieson.

– Vi skrev artikeln för att det här lagförslaget i sig är så grovt. Vi anser att det måste stoppas innan det klubbas igenom. För att det inskränker åsiktsfriheten, yttrandefriheten, demonstrationsrätten, alltså rätten till kritik som en medborgare har, säger Astrid Menasanch Tobieson. 

Ambassadören svarar 

Spaniens Sverige-ambassadör, Javier Jiménez-Ugarte, svarade på kritiken med ett eget debattinlägg. Han bjöd också in initiativtagarna till ambassaden för att tala om lagen.

Men enligt Astrid Menasanch Tobieson kom samtalet att handla om mer än så. Förra veckan publicerades hennes bild av händelsen i en artikel i Expressen

– Ambassadören diskuterade hur han såg lagförslaget. Sedan blev jag tillfrågad om jag ville komma och fråga på ambassaden. Han talade om att han kunde hjälpa mig med kontakter inom teatervärlden, eftersom han vet att jag håller på med teater. Med det fanns en condition, det var beroende av en sak. Det skulle vara en pjäs som inte var anti systemet, berättar Astrid Menasanch Tobieson.

På frågan om hon uppfattade det här som en muta svarar Astrid Menasanch Tobieson med tystnad, genom att rycka på axlarna och slå ihop sina händer.

Ord står mot ord 

I ett brev från den spanska ambassaden framkommer en annan version av vad som hände vid mötet. Där beskrivs ett bra möte och ambassadören understryker att det inte existerar några erbjudanden varken gällande jobb eller något annat. Men Javier Jiménez-Ugarte vill inte ställa upp på en intervju i ämnet.

Reporter: Går det att få träffas ambassadören gällande artikeln?

– Nej det går inte han vill inte fortsätta med den här polemiken, säger Elisabeth Sala Estrada, sekreterare Spaniens ambassad i Stockholm.

Vad gör Sveriges nya regering?

Bland de som skrev under vårens debattinlägg fanns flertalet riksdagspolitiker från de nya regeringspartierna. Frågan är nu vad de gör gällande saken när de har fått mer makt efter valet. Redan innan årsskiftet kan lagen klubbas igenom i Spanien.

– Jag tänker att alla de som faktiskt värnar om demokrati och yttrandefrihet och sitter i en position där de kan fördöma det här borde göra det. det är så pass allvarligt, säger Astrid Menasanch Tobieson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.