Foto: JIM LO SCALZO / EPA POOL

Amber Heard vittnade mot Johnny Depp: ”Våldsam och svartsjuk”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen och torsdagen vittnade Amber Heard  i den omtalade rättegången där hon är stämd för förtal av sin före detta make Johnny Depp.

– Han var mitt livs kärlek. Men han var också någonting annat, och det andra var hemskt, säger Heard.

Depp och Heard träffades 2009 på en filminspelning och gifte sig 2015. Två år senare skilde de sig. Heard säger att problemen i relationen började 2012. Hon menar att Depp drack och tog droger och att han var våldsam och svartsjuk.

– Det mest smärtsamma och svåraste jag någonsin behövt genomgå. Det är hemskt att sitta här vecka efter vecka och genomlida allt igen, säger Heard i rättssalen.

Skådespelaren började gråta när hon skulle rekapitulera våldsamma händelser från deras förhållande i rättssalen. Hon redogjorde för att Johnny Depp vid ett tillfälle ska ha begått sexuella övergrepp mot henne med en glasflaska.

Johnny Depp har tidigare under rättegången sagt att han aldrig varit våldsam mot Heard.

Amber Heard menar också att Johnny Depp anklagade henne för att ha affärer med sina manliga motspelare, bland andra Billy Bob Thornton, Eddie Redmayne och James Franco.

Vittnade om PTSD

Dawn Hughes, en psykolog som hyrts in av Amber Heards försvarsadvokater, vittnade under tisdagen om att hon lider av post-traumatisk stress (PTSD) som en direkt följd av våld i en nära relation. Hughes vittnesmål motsäger vad en annan läkare, inhyrd av Depps team, kommit fram till: att Heard inte lider av PTSD. Enligt AP sade Hughes att hon inte uttryckte rena fakta, men att Amber Heards berättelse går i linje med hur offer för våld i nära relationer oftast upplever situationen.

Bakgrunden till rättegången är att Johnny Depp stämmer Amber Heard på 50 miljoner dollar för en krönika som hon skrev i Washington Post 2018. Där beskriver hon sig själv som ”en offentlig person som har upplevt våld i en nära relation”, skriver AFP. Heard nämnde inte Depps namn i krönikan som publicerades i tidningen Washington Post. Men enligt hans advokater var hans karriär över i och med publiceringen.

Amber Heard kräver i sin tur 100 miljoner dollar för det ”omfattande fysiska våld och de övergrepp” som hon påstår att Johnny Depp utsatt henne för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.