Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amelia Adamo berättar om en familjehemlighet i ny dokumentär. Foto: Jonas Ekströmer/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Amelia Adamos liv skildras i ny dokumentär: ”Alla familjer har hemligheter”

Uppdaterad
Publicerad

Amelia Adamos liv skildras i en ny miniserie. I SVT-produktionen ”Amelia Adamo – Le och leverera” öppnar tidningsdrottningen upp om händelser som format henne.

– Alla familjer har sina hemligheter och det här var min, säger hon i Morgonstudion.

Amelia Adamo har under sin framgångsrika karriär vid upprepade tillfällen bjudit in det svenska folket under huden. Men trots den oblyga inställningen till publiken finns det händelser som 75-åringen aldrig pratat om – förrän nu.

– Jag tycker att jag har blottat mig under åren: mig själv, mitt privatliv, min stackars familj. Men sedan fanns det ytterligare någonting som regissören lyckades ta fram. Det förvånade mig, säger Amelia Adamo till SVT.

Tryckt undan hemligheter

I Jesper Henkes porträttserie berättar tidningsdrottningen om uppväxten och händelser som gjort henne till den hon är.

Inte minst traumat av ett dödfött barn.

– Alla familjer har sina hemligheter och det här var min och den hade jag ganska väl tryckt undan. Jag talade aldrig om det här barnet, säger Amelia Adamo.

Tuffa uppväxten

Amelia Adamo föddes i Rom, men flyttade till Sverige med sin mamma när hon var nio månader. Under uppväxten skickades hon flera gånger bort, bland annat till Norrland om somrarna. Att bli bortvald tidigt i livet gjorde att hennes insida blev som ”teflon”.

– Jag fick ett väldigt driv, eftersom allt det här ligger i att man inte vill vara där, man vill vara någon annanstans. Då upptäckte jag det som min mamma sa: inte ens gud hjälper dig. Du hjälper dig själv, säger Amelia Adamo.

Provocerande pionjär

På åttiotalet lämnade Amelia Adamo magasinvärlden för Aftonbladet, men flytten gick inte hem hos alla. På kvällstidningen möttes hon av protester och ansågs vara en symbol för ytlighet och kommersialism. Det gick så långt att medarbetare skrev på protestlistor mot hennes anställning, samtidigt som reportrar vägrade utföra uppdrag som hon delade ut.

Men med tiden lyckades Amelia Adamo med sitt mål: att åskådliggöra kvinnors värld.

– Inom journalistiken och politiken, och som det varit överallt, är vi en slags ständig tvåa, och då måste man slåss för att få komma på förstasidan, säger Amelia Adamo i SVT.

”Amelia Adamo – Le och leverera” visas i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.