Foto: TT

Amerikanska PEN släpper journalistmanual mot näthat

Uppdaterad
Publicerad

Efter att allt fler journalister i USA uppger att de drabbats av näthat släpper den amerikanska grenen av PEN en ”fältmanual”. Syftet är, enligt organisationen, att stärka och skydda yttrandefriheten.

som utsatts för näthat efter att en undersökning visat på en markant ökning av nätbaserade trakasserier mot yrkesgruppen, enligt The Guardian.

Undersökningen, som genomförts bland 230 amerikanska journalister, visar att två tredjedelar av de drabbade till följd av de trakasserier de utsatts för avstått från att publicera material och även raderat konton de haft i sociala medier.

Två tredjedelar uppger även att de fruktat för sin personliga säkerhet på grund av hoten medan en tredjedel hävdar att man på grund av hot undvikit att skriva om kontroversiella ämnen.

Släpper ”fältmanual”

I den ”fältmanual” som nu släppts av amerikanska PEN kan drabbade journalister få råd, vägledning och tips på de resurser som finns vad gäller cyberstalking, ”doxing” – då man i syfte att skada personen publicerat privat eller känslig information på nätet – och hat.

Enligt organisationen vill man genom manualen stärka författare och journalister genom att ge dem tillgång till medel och metoder som finns att tillgå för att på så sätt skydda och säkra yttrandefriheten.

Exempel på upplevda trakasserier i undersökningen sträcker sig från kritik av åsikter till attacker som riktats mot etniskt tillhörighet, kön eller sexuell läggning. De journalister som tillhör de mest marginaliserade grupperna är också de som säger sig ha upplevt mest näthat och trakasserier i undersökningen.

Enligt Suzanne Nossel, ordförande för amerikanska PEN, visar resultaten i studen att näthat och trakasserier utgör ett allvarligt hot mot yttrandefriheten.

– När vissa röster tystas, när människor väljer att inte skriva om viktiga ämnen och när de lämnar den allmänna debatten – det är något alla förlorar på, säger hon till Guardian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.