Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT-ankaret Anders Holmberg Försvarar debattledaren Chris Wallace. Foto: AFP/TT/SVT

Anders Holmberg: Knepigt när Trump och Biden bara skiter i reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Efter den turbulenta tv-duellen mellan Donald Trump och Joe Biden har programledaren Chris Wallace fått mycket kritik för att ha tappat kontrollen över debatten. Men Agendas programledare Anders Holmberg tar Wallace i försvar.
– Jag känner stark sympati för honom, säger han.

Det blev en stökig debatt mellan president Donald Trump och Demokraternas Joe Biden.

Kandidaterna avbröt varandra gång på gång och Fox News-ankaret Chris Wallace fick hela tiden påminna om debattens spelregler, som båda partierna enats om på förhand.

I efterspelet har det riktats kritik mot Wallace för att han inte lyckades behålla kontrollen. Men SVT:s Anders Holmberg, som själv leder debatter i Aktuellt och Agenda, menar att programledaren inte kan lastas för situationen.

– De som kritiserar Chris Wallace hårt har nog aldrig varit i en liknande situation själva. Jag känner stark sympati för honom och tycker att han gjorde det bästa han kunde under extremt svåra omständigheter. Han försöker verkligen upprätthålla spelets regler, men när framförallt Trump bara skiter i det... då är det knepigt, säger Anders Holmberg.

”Försök ta tittarna till hjälp”

Vad kan man göra som programledare i en sådan här situation?

– Man försöker ta tittarna till hjälp och talar om för politikerna att: ”här blir det obegripligt. Det går inte att hänga med när ni pratar i mun på varandra”. Wallace sa också till Trump att ”ditt team har ställt upp på de här spelreglerna”.

– Sen måste man försöka hävda sin auktoritet som frågeställare. Du kan inte gå med på att en frågeställning blir avbruten innan frågan har ställts. Wallace försökte det, men lyckades ändå inte.

”Fick ändå en hel del svar”

Är det värt att ha tv-debatter när de blir så här röriga?

– Absolut. Vad är alternativet? Att Trump och Biden ska skicka in förinspelade tal? Den här typen av debatter är en livsviktig del av demokratin. Även om den här debatten i stora stycken havererade blir det något för tittarna och väljarna att ta ställning till. Man får se hur Biden hanterar Trumps angrepp och vice versa. Man fick ju en hel del svar om de här personernas karaktärer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer