Anders Olsson, Svenska akademiens ständige sekreterare Foto: Janerik Henriksson/TT

Anders Olsson: Akademien borde varit mer uppmärksam

Uppdaterad
Publicerad
Svenska Akademien larmades vid upprepade tillfällen om Jean-Claude Arnaults beteende.
I en granskning av SVT Nyheter framkommer att institutionen varnades vid två tillfällen genom brev om vad som pågick. Trots det vidtogs inga åtgärder.
– Akademien borde varit mer uppmärksam, kommenterar Anders Olsson, ständig sekreterare i ett mejl till Kulturnyheterna.

År 1996 mottog Svenska Akademien och den dåvarande ständige sekreteraren Sture Allén ett brev från konstnären Anna-Karin Bylund. I brevet skrev hon att hon två år tidigare blivit utsatt för ”sexuella trakasserier och sexuellt övergrepp” av Jean-Claude Arnault. Det ska ha skett i samband med en utställning på kulturförening Forum, som Arnault drev.

I april i år publicerade Svenska Akademien ett pressmeddelande om Anna-Karin Bylunds brev där de ”beklagar djupt att brevet lades åt sidan, vilket ledde till att inga åtgärder vidtogs för att utreda saken så att fortsatta utbetalningar till Forum hade kunnat stoppas”.

Anders Olsson skrev i samband med pressmeddelandet även ett personligt brev till Anna-Karin Bylund.

Men som SVT Nyheter nu kan berätta skickades ett år senare, 1997, ytterligare ett brev till Svenska Akademien och dess dåvarande ständige sekreterare med larm om Jean-Claude Arnault.

Ytterligare brev skickades till Akademien

Brevet skrevs av två tidigare praktikanter på kulturföreningen Forum, enligt uppgift från en tidigare handläggare vid Arbetsförmedlingen kultur. Men inte heller i detta fall vidtog Svenska Akademien några åtgärder. 

I ett mejl till Kulturnyheterna skriver den nuvarande ständige sekreteraren, Anders Olsson, att han fram till SVT:s granskning inte visste att det inkommit ännu ett brev till Akademien. Han uppger att det inte heller finns några anteckningar i protokollen ”som tyder på att frågan diskuterats”. Han skriver även vidare att Akademien borde varit mer lyhörd för kvinnornas larm.

”Att Akademien rättsligt sett inte är kopplad till hovrättens dom, hindrar inte att Akademien bör ta avstånd från dessa handlingar. Akademien var en helt annan då, bara några få ledamöter är kvar från den tiden. Men den borde ha varit mer uppmärksam”, skriver Anders Olsson.

Jean-Claude Arnault dömdes den 3 december i hovrätten för två fall av våldtäkt mot sitt nekande. Enligt advokat Björn Hurtig kommer domen att överklagas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer