Anders Olsson: Vi var tvingade att förnya oss

Publicerad

Under måndagen blev det känt att en kommitté bestående av ledamöter från Svenska Akademien och externa litteraturkritiker och författare ska utse nästa års Nobelpristagare i litteratur.
– Det känns vitaliserande, säger Svenska akademiens ständige sekreterare Anders Olsson till Kulturnyheterna.

Ni har tidigare varit kritiska till att ta in externa medarbetare i nobelprisarbetet. Vad har fått er att ändra er? 

– Vi var ju tvingade att förnya oss i det här arbetet och föra en dialog om hur vi ska göra i fortsättningen. Den här konstruktionen är på två år så får vi se vad den leder fram till, säger Svenska akademiens ständige sekreterare Anders Olsson till Kulturnyheterna: 

– Själv tycker jag att det här känns vitaliserande. Att ha en kommitté med den bredden både könsmässigt, med tre kvinnliga läsare och två manliga, som också täcker ett vitt spektrum åldersmässigt från 27 år till över 70 år. 

Vilka krav har Nobelstiftelsen ställt? 

– Man kanske inte ska säga krav i en så hård mening, utan önskemål som har rests och som vi har försökt att tillmötesgå så långt vi har kunnat. 

Foto: SVT

Det här har handlat om omvärldens bristande förtroende för Svenska akademien. Är det återställt nu? 

– Jag tror inte att man kan säga på det viset. Det här är inte någon enkel process. Vi har lång väg att gå fortfarande. Men vi har kommit över den svåraste fasen. Vi är på god väg att bygga upp akademien till ungefär den status som den hade tidigare. Vi har ändå fortsatt att arbeta precis som tidigare och det tycker jag är ganska fantastiskt med tanke på de svårigheter som vi har haft. I hela vårt prisarbete inklusive nobelarbetet har vi fortsatt som tidigare, säger han och tillägger:  

– Vi börjar nobelarbetet, precis som varje år, den 1 februari, och då ska alla tio vara på sin plats. Jag ser mycket fram emot det.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet