Andreas Weise dyker upp i rutan i jul. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Andreas Weise hedrar pappa – firar jul i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Julvärden Marianne Mörck får sällskap i tv-rutan under julafton – av Andreas Weise. Han vill hedra sin bortgångne pappa, som i 26 år tände ett ljus under högtidens direktsändning.

Han var julvärden nummer ett, den som i årtionden höll julfirare sällskap. Sedan Arne Weises pensionering har en ny värd valts varje år, och i år är det den folkkära skådespelaren Marianne Mörck som håller ställningarna i SVT:s sändning. Men Andreas Weise gör henne sällskap i studion.

– Jag har fått ett hedersuppdrag av SVT, att i viss mån hylla min pappa, vilket känns väldigt rätt att göra, säger han till TT.

Weise ska samtala med Marianne Mörck och framföra ett par låtar. Han tycker det är ”oerhört kul” att just hon är julvärd. De har tidigare arbetat ihop på Malmö Opera.

– Jag kan inte tänka mig en bättre värd, hon är så trygg och rolig. Och även om jag har hållit på som artist i tio år krävs det en trygg punkt för att göra det här, jag vet inte riktigt hur det ska gå, säger Andreas Weise.

Han har vuxit upp i tv-huset, där hans pappa tillbringade sina jular.

– När jag står där i det huset och ska hylla min pappa kommer det att komma alla möjliga känslor, men om det är någon gång det får bli vad det blir är det då. Det känns verkligen häftigt att få göra, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer