Anette Novak lämnar Svenska filminstitutet. Foto: Christine Olsson

Anette Novak får gå från Svenska Filminstitutet – efter bara 1,5 år

Uppdaterad
Publicerad

Anette Novak lämnar sin tjänst som vd för Svenska Filminstitutet, enligt ett pressmeddelande. Hon tillträdde i april 2022.

– Anette Novak har gjort goda insatser för svensk film, styrelsen bedömer dock att det finns behov av ett annat ledarskap. Avsikten är inte att förändra verksamhetens inriktning, säger Svenska Filminstitutets ordförande Gunilla von Platen i pressmeddelandet.

Anette Novak tillträdde som vd i april 2022 och säger till TT att hon inte fått någon förvarning om att hon skulle bytas ut.

– Jag är själv väldigt överraskad, men när det gäller motivet till beslutet är det nog bättre att ni frågar styrelsen, säger hon till nyhetsbyrån.

– Det känns inte roligt för jag hade sett fram emot att fortsätta bygga ett starkt och modernt Filminstitut. Nu blir det inte så.

Enhällig styrelse

Svenska Filminstitutet avböjer att kommentera frågan ytterligare i skrivande stund, innan man informerat personalen på ett möte under tisdagen.

– Beslutet fattades av en enhällig styrelse. Av hänsyn och respekt för personalen kommer ordförande inte ta några intervjuer innan samtliga fått information och detta sker imorgon, skriver von Platen i ett mejl till SVT.

Filminstitutets styrelse utses av regeringen, och den verkställande direktören utses i sin tur av styrelsen.

Kulturnyheterna söker Anette Novak och Svenska filminstitutet för en kommentar.

Anette Novak fick rollen som Svenska Filminstitutets vd när Anna Serner valde att avgå efter elva år.

Då hade hon närmast varit direktör för Statens medieråd.

Anette Novak har en bakgrund som journalist och har bland annat varit chefredaktör för Norran i Skellefteå, och suttit i styrelsen för bland annat Tidningsutgivarna och Sveriges radio.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.