Juristen om ”Förtalskassan”: Moral ställs mot juridik

Uppdaterad
Publicerad

En ny, feministisk, fond ska betala skadeståndet när kvinnor döms för att ha offentligt berättat om påstådda övergrepp. Juristen Ängla Eklund förstår frustrationen, men lyfter att bevisläget ofta skiljer sig åt mellan sexualbrott och förtalsbrott.

Under metoo-hösten 2017 anklagades flera män för sexuella övergrepp, och i spåren av utpekandena har en rad kvinnor dömts för förtal.Tongivande feminister som Maria Sveland och Lo Kauppi tycker att det är fel. Därför har de nu startat en fond som ska betala skadeståndskostnader åt kvinnor som dömts när de berättat om påstådda övergrepp offentligt. De kallar initiativet Förtalskassan.

Juristen Ängla Eklund är specialiserad på juridik på internet. Hon förstår frustrationen som ligger till grund för initiativet.

– Det här aktualiserar verkligen situationer där moralen ställs mot juridiken, säger hon.

Hon beskriver initiativet som en missnöjesförklaring och ett sätt att kringgå systemet.

– Straffrättsliga systemet bygger på att individen utkrävs ansvar för sina handlingar. Det här är ett sätt att kringgå systemet när man anser att individen inte ska behöva stå till svars för brottet själv, säger Ängla Eklund.

Samtidigt är förtalsbrott och sexualbrott väldigt olika, och bevisläget skiljer sig ofta åt, säger hon.

I videon kan du höra juristen Ängla Eklund om nya initiativet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.