Aniarapriset till Ann Jäderlund

Uppdaterad
Publicerad

Svensk Biblioteksförenings årliga Aniarapris gick i år till poeten Ann Jäderlund för hennes senaste diktsamling Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar.

Priset, som delas ut på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg nästa vecka, består av 50.000 kronor och en skulptur av Linnéa Jörpeland.

I sin motivering skriver juryn bland annat följande:

”Ann Jäderlund skriver en poesi som inte liknar någon annans, dikter som med sin starka integritet öppnar läsarens sinne för dolda nyanser av språket och världen.”

Ann Jäderlund är mest känd som poet men har också skrivit dramatik och barnböcker. Hon debuterade 1985 med Vimpelstaden och har därefter gett ut ytterligare tio böcker.

Svensk Biblioteksförenings Aniarapris delades ut första gången 1974 och vanns då av P C Jersild. De senaste pristagarna inkluderar Erik Eriksson, Anne-Marie Berglund, Tua Forsström, Magnus Florin och Monika Fagerholm.

Se Ingrid Elams recension

av Jäderlunds diktsamling.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.