Anita Sarkeesian. Foto: AP/TT

Ville diskutera könsroller – blev spelvärldens mest hatade

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska feministen Anita Sarkeesian mordhotades så ofta att hon tvingades fly hemifrån, efter hennes granskning av kvinnoroller i tv-spel. Fyra år senare rankas hon som en av världens mest inflytelserika av Time Magazine – Nu besöker hon Sverige för att ta emot ett pris för sitt engagemang.

– Jag hade ingen aning att bara prata om kvinnor i TV-spel skulle förändra mitt liv helt, säger feministen och medieanalytikern Anita Sarkeesian.

I perioder har hon inte kunnat bo hemma, hon har haft personskydd och hon har fått sina föreläsningar inställda på grund av hot. Allt för att hon i sitt vardagsrum spelat in videobloggen Feminist Frequency, om könsstereotyper inom spelvärlden och i populärkulturen.

– Både jag, min familj, mina vänner och kollegor hotades att våldtas och mördas, de föreläsningar jag höll bombhotades och fick ställas in.

Fyra år av hat

När hon startade bloggen 2009 var det bara hon och en videokamera, men det var 2012, när hon började crowdfunda för serien ”Tropes vs.Women in Video Games” som hatet briserade ordentligt.

– Jag har blivit hotad varje dag i fyra år. Hoten har tagit över hela mitt liv, jag har blivit väldigt känslig. Jag har svårt att lita på människor. Tilliten har förvunnit både på det privata och professionella planet, säger Anita Sarkeesian.

Idag har hon via donationer byggt Feminist Frequency till en liten stiftelse med anställda. De utbildar sina tittare i mediekritik och uppmanar producenter att förändra sina verk.

– Spelindustrin vill förändras, men det går långsamt. Det är ofta ett steg fram och två steg bak. Ibland kommer det ett spel med en bra kvinnlig huvudrollsinnehavare, men samma år kommer samma speltillverkare ut med ett spel som objektifierar, sexualiserar eller använder kvinnor som dekor.

Fortsätter sitt arbete

På tisdagen tar hon emot Pingvinpriset i Stockholm. Ett pris som fått sitt namn efter hur pingvinerna på Antarktis sluter upp tätt intill varandra för att hålla värmen. Ett solidaritetspris för att hon orkar och fortsätter kämpa.

– Jag älskar metaforen i priset. Att pingvinerna måste gå samman för att hålla sig varma och trygga. Detta borde vi alla göra mycket mer. Jag får mycket stöd för att jag är en offentlig person, men vad händer med alla kvinnor som inte får något stöd. Alla de som blir trakasserade på nätet och tillslut bara försvinner. Slutar blogga, slutar twittra eller lägga ut videos.

Anita Sarkeesian har aldrig övervägt att sluta med sina föreläsningar på nätet trots att hon möts av hat och hot så gott som varenda dag.

– Hela världen går baklänges just nu, det finns så mycket förtryck. Jag vet inte vad jag kan göra utom att kämpa mot det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.