Nacka tingsrätt dömer en kvinna som skrivit om en regissör för grovt förtal. Foto: AP/TT

Anklagade regissör för våldtäkt i Facebook-grupper – döms för förtal

Uppdaterad
Publicerad

2017 skrev en kvinna i stängda Facebook-grupper att hon blivit våldtagen av en känd svensk regissör. Nu döms kvinnan för grovt förtal av Nacka tingsrätt.

I slutet av 2017 skapades flera slutna metoo-relaterade Facebookgrupper där kvinnor berättade om övergrepp. I flera av grupperna skrev en kvinna att en känd svensk regissör våldtagit henne när de sov i samma lägehet. Grupperna, som var slutna, hade tillsammans knappa 10 000 medlemmar.

”I töcknet fattar jag till slut att jag är fasthållen. Han ligger tungt på mig och trycker in sin kuk samtidigt som han håller strypgrepp”, skrev kvinnan. Hon skriver även att hon inte gjorde någon polisanmälan. Nu döms hon för grovt förtal till villkorlig dom och 60 dagsböter om 50 kronor. Hon ska dessutom betala 60 000 kronor i skadestånd till regissören.

Regissören har uppgivit att de haft ömsesidigt sexuellt umgänge.

Skrev inte ut namnet

”[Kvinnan] har genom att peka ut [regissören] som våldtäktsman på olika grupper på Facebook utmålat honom som brottslig och klandervärd i sitt beteende”, skriver Nacka tingsrätt i domen. Vidare står att ”Uppgiften var sådan att den kunde förväntas utsätta [regissören] för andras missaktning”.

Kvinnan skrev aldrig ut regissörens namn, men tingsrätten bedömer att det fanns tillräckligt många uppgifter i inlägget så att ”gärningsmannen inte kan vara någon annan än [regissören]”.

Tingsrätten anser att brottet är grovt eftersom det är ett allvarligt brott, uppgifterna fick stor spridning och har lett till skada för regissören och hans yrkesliv.

Kommer att överklaga

Kvinnans advokat Henrik Olsson Lilja säger att han kommer att överklaga domen.

– Jag har redan fått den instruktionen att överklaga. Vi tycker att det är feldömt, vi förväntar oss att hovrätten ska se det på ett annat sätt, säger han.

Anledningen är bland annat att Olsson Lilja och kvinnan inte anser att regissören blivit identifierad.

– Hon har inte haft någon tanke på att identifiera honom, eller att sprida det. Man ska ha i åtanke att det var en hemlig grupp där man kan uttrycka åsikter och tankar. Tanken har varit att lyfta fram felaktiga strukturer som finns i vissa branscher. Grunden är att hon utsatts för en våldtäkt och ville dela med sig av de erfarenheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer