Svenska Unga Muslimers ordförande Rashid Musa (till höger) anser att SvD:s ledarskribent Ivar Arpi (till vänster), befäster islamofobiska föreställningar. Foto: SvD/SVT

Anser sig anklagad för att stödja terrorism – anmäler SvD

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Unga Muslimer (SUM) JK-anmäler tidningen då de menar att ordföranden pekats ut för att stödja terrorism.

Ledarskribenten Ivar Arpi skrev den fjärde juli ett blogginlägg om svenskar som reser till Syrien för att strida tillsammans med jihadistiska trupper.

Ett ämne som hade diskuterats på Almedalsveckan under ett seminarium om islamofobi.

”Åker dit för att hjälpa till”

En av de personer som deltog på seminariet, som Ivar Arpi sedan nämner i sitt blogginlägg, är Sveriges unga muslimers (SUM) ordförande, Rashid Musa.

Ivar Arpi skrev bland annat att ”Musa menar att de som åker till Syrien inte är extremister på något sätt, utan att de bara åker dit för att hjälpa till.”

”Cementerar islamofobiska föreställningar om muslimer”

SUM har enligt Dagens Media anmält Svenska Dagbladet med motiveringen att Ivar Arpi i sin text antyder att organisationen på något sätt stödjer mord på ”kristna, kurder, shiamuslimer och så gott som alla som inte uppfyller att vara en god muslim”.

Samt att SvD ”cementerar islamofobiska föreställningar om muslimer”.

SvD: Ett missförstånd

I ett mejl till Dagens Media kommenterar ledarskribenten Ivar Arpi anmälan. Han skriver att det hela rör sig om ett missförstånd. En syftning som var riktad mot extremistgruppen ISIS, upplevde SUM istället var riktad mot Rashid Musa.

SvD:s chefredaktör Fredric Karén ställer sig bakom Ivar Arpis förklaring, men Rashid Musa är inte nöjd.

– Det vi ser som problemet är att han i texten antyder att vi skulle tycka att de mord som begås är okej. Inte att han menar att det är vi som utför dem, säger Rashid Musa till Kulturnyheterna.

Vill skapa diskussion

Hur JK bedömer anmälan återstår att se. För Rashid Musa handlar det om att skapa en diskussion om den här typen av antydningar som han menar är helt grundlösa och som organisationen ständigt kämpar mot.

– Vi vill markera att man inte kan antyda den här typen av saker. Stora aktörer som SvD har ett särskilt ansvar att inte cementera islamofobiska föreställningar om svenska muslimer i allmänhet, och muslimska organisationer i synnerhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet