Karin Olsson, kulturchef på Expressen. Författaren och journalisten Gellert Tamas. Foto: Expressen/TT

Gellert Tamas PO-anmäler Expressen: ”See you in court!”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen publicerade Expressen ett Facebook-inlägg skrivet av författaren och journalisten Lawen Mohtadi på sin kultursida. Där riktas kritik mot Gellert Tamas som hon samarbetade med under produktionen av filmen Taikon. Nu vill Gellert Tamas dra tidningen inför rätta, skriver han i Medievärlden.

I veckan publicerade författaren och journalisten Lawen Mohtadi ett inlägg på Facebook där hon beskriver arbetsprocessen bakom filmen Taikon – baserad på Mohtadis biografi Katarina Taikon.

I inlägget riktar Mohtadi skarp kritik mot Gellert Tamas som hon samarbetade med under filmprojektet och som hon menar osynliggjorde henne och tog åt sig äran för filmen.

Gellert Tamas var inte namngiven i inlägget. Men när Expressen publicerade Facebook-inlägget på sin kultursida hade tidningen lagt till hans namn. Inte heller ska han blivit kontaktad av tidningen för att få chans att ge sin sida av saken, skriver han.

Därför vill nu Gellert Tamas dra tidningen inför rätta, skriver han i Medievärlden. Han avslutar med hälsningen:

”See you in court!”

”Karaktärsmord”

För Kulturnyheterna berättar Gellert Tamas att han i första hand tänker sig en anmälan till pressens opinionsnämnd, PO, men att han även kan tänka sig att gå längre.

– Om jag sen går vidare och gör en förtalsanmälan får jag ta ställning till, men jag tror att det vore bra för det offentliga samtalet att en gång för alla klargöra var gränsen går i fall en anmälan till PO inte räcker. Det är karaktärsmord från första till sista bokstaven, säger han.

Gellert Tamas är även kritisk till att han inte kontaktades förrän artikeln legat ute i sex timmar, för att ge sin syn på saken.

– 18.06 fick jag ett sms där det stod ”Hej som du kanske sett har Expressens kultursida publicerat en text av Lawen Mothadi”, säger han.

Expressen: Erbjöd honom utrymme

Till Kulturnyheterna säger Expressens kulturchef Karin Olsson att de sökte Gellert Tamas efter publiceringen av Lawen Mohtadis inlägg.

– Vi har erbjudit Gellert Tamas att ge sin bild i Expressen och nu väljer han istället att ge den i Medievärlden. Jag kan bara beklaga att han istället för att använda orden han har i sin makt, i egenskap av prisbelönt författare, istället säger sig vilja göra en rättslig process av detta, säger Karin Olsson till Kulturnyheterna.

Hur kommer det sig att ni inte sökte honom innan publicering?

– Det är en helt ordinär process på en kultursida. En författare skriver ett personligt hållet inlägg i en fråga, sen inväntar man replik eller kontaktar själv en person för att be om en replik. Vi följde helt enkelt den procedur som vi alltid gör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer