Utrikesminister Ann Linde (S) Foto: Pontus Lundahl/TT

Ann Linde: ”Gör det vi kan, så länge det krävs”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska ambassaden har under lång tid haft nära kontakt med Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj. När hon såg hur maskerade män närmade sig hennes hus i Minsk kontaktade hon både svenska ambassaden och vänner i Sverige.

Svenska diplomater, tillsammans med ambassadörer från flera andra europeiska länder, begav sig till Svetlana Aleksijevitjs hem i Minsk, efter att författaren larmat om maskerade män och bilar utan registreringsskyltar på gatan utanför.

”Aleksijevitj kontaktade svenska ambassaden och vänner i Sverige efter att hon såg att maskerade män närmade sig hennes hem. Omedelbart tog sig då bland annat svenska diplomater till hennes hem för att se till att inget hände henne”, skriver utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar till Kulturnyheternna.

”Gör det vi kan”

Svenska ambassaden i Belarus har länge haft regelbunden kontakt med Aleksijevitj, och vill visa sitt stöd för det koordineringsråd som författaren sitter i och som representerar den politiska oppositionen i Belarus.

Ann Linde kan inte svara på frågan hur länge de svenska diplomaterna kommer att stanna hos Aleksijevitj, men skriver i en kommentar: ”Vi kommer att göra det vi kan, så länge som det krävs, när det gäller att värna Aleksijevitjs säkerhet och trygghet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.