Ann Petrén får DN:s kulturpris

Uppdaterad
Publicerad

Dagens Nyheters kulturpris går i år till skådespelaren Ann Petrén ”för sin osvikliga inlevelseförmåga och förmåga att skapa rollfigurer vi aldrig glömmer”. Priset består av 50 000 kronor och en skulptur av konstnären Eva Lange.

Motiveringen lyder bland annat: ”Genomskådande och samtidigt djupt solidarisk skapar hon rollfigurer vi aldrig glömmer, vars envetna, påstridiga liv fortsätter inom oss.”

– Jag är väldigt glad över den motiveringen, säger Petrén till DN. När man håller på med en så flyktig konst som teater som upphör i samma sekund som folk går hem känns det fantastiskt att höra att det stannar hos publiken.

Petrén, som tillhör Stockholms stadsteaters fasta ensemble, är utbildad på Teaterhögskolan i Malmö och har jobbat på en rad scener, från Dramaten till Unga klara och Boulevardteatern som hon var med och startade på 80-talet.

Guldbaggebelönad 2004

Hon fick ett stort genombrott på vita duken med sin roll i Björn Runges ”Om jag vänder mig om”, som renderade henne en Guldbagge 2004, och har även setts i filmer som ”Min store tjocke far”, ”Masjävlar”, ”Den bästa sommaren” och senast ”Åsa-Nisse”. På TV har hon gjort minnesvärda insatser i tv-serier som ”Graven” och ”Möbelhandlarens dotter”.

DN:s kulturpris har tidigare år tilldelats klarinettisten Martin Fröst, regissören Mikael Marcimain, musikern Frida Hyvönen och skådespelaren Noomi Rapace.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.