Anna Delvey under rättegången våren 2019. Foto: Richard Drew/AP/TT

Tv-jättarna köar för att skildra bedragaren Anna Delveys liv

Publicerad

Den omskrivna New York-svindlerskan Anna Sorokin dömdes i april för grov stöld. I dag fastställdes straffet – 4 till 12 års fängelse. Under namnet Anna Delvey levde hon glamliv som sitt alter ego i New York fram till 2017. Nu står såväl författare som serieskapare i kö att göra fiktion av hennes liv och leverne.

Det var i maj förra året som amerikanska tidningar som Vanity Fair och The Cut gick på djupet med vad som pågått åren mellan 2014 och 2017 då en ung kvinna från Ryssland svindlade sig in i högdjurens New York. För Anna Sorokin, född 1991, lyckades skapa en så pass vattentät ny identitet att hon på bara några år omfamnades av stadens elits innersta kretsar.

I dag, den 9 maj, föll domen. Anna Sorokin får 4 till 12 års fängelse för grov stöld, stöld av tjänster och försök till grov stöld.

I rätten tidigare i vår citerade, enligt Variety, den 28-åriga Anna Sorokins advokat Frank Sinatra: ”I'll make a brand-new start of it in old New York, if I can make it there, I’ll make it anywhere.”

Utgav sig som arvtagerska

För Anna Sorokin, dotter till en rysk lastbilschaufför och en hemmafru, drog efter en tid som pr-praktikant i Paris till New York, utgav sig för att vara tysk arvtagerska till en miljardförmögenhet och började uppvakta stadens kreativa institutioner. Med den påhittade personans kraft tog hon sig in i sammanhang där den med fetast plånbok ofta står först i kön.

Hon beskrevs som ”charmant otrevlig”, delade ut 100-dollarssedlar hit och dit, lurade vänner på miljoner och checkade in på exklusiva hotell på Manhattan utan att betala för någonting.

”I hennes värld var det här vad alla i hennes sociala sammanhang gjorde. Deras liv var perfekt konstruerat för sociala medier. Folk var falska. Folk var bluffar”, sade hennes advokat vidare under rättegången. Advokaten har konsekvent hänvisat till att det aldrig funnits något uppsåt för det Anna Sorokin gjort – hon ville bara leva drömmen.

Vill göra fiktion av hennes liv

Nu står filmskapare, förlag, serieskapare och författare på rad för att få lägga vantarna på Anna Delveys historia. Så väl HBO som Netflix ska ha köpt rättigheterna, och namn som Shonda Rhimes (Grey's Anatomy) Lena Dunham (Girls) nämns som potentiella personer att ratta projekten.

Bokförlaget Simon & Schuster ska ha köpt bokrättigheterna för drygt 300 000 dollar.

Skådespelare som Margot Robbie och Jennifer Lawrence har tidigare också uttryckt intresse för att axla jobbet att porträttera henne. Enligt Variety ska Anna Sorokin också vid tillfällen själv ha kontaktat agentbyråer för att hitta den som ska spela henne.

Det är således bara en tidsfråga innan vi ser Anna Sorokin-Delvey svindla överklassen på en skärm eller boksida i närområdet. Och med en sockerblaskig populärkulturell blick på Anna Delvey utgör hon ett mittenfinger i ansiktet på societeten och deras för allmänheten stängda rum.

Samtidigt som hon med populärkulturens hjälp, kanske för första gången på laglig väg, nu håvar hem en förmodad storkova på berättelsen om sitt liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer