Annie Wegelius har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s tidigare programdirektör åren 2007-2013 Annie Wegelius, 58, har avlidit efter en lång tids kamp mot bröstcancern.
– I dag är sorgen stor på SVT. Annie Wegelius förde med sig färg, kraft och värme till alla hon mötte, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Hanna Stjärne säger att när det gällde tv-produktion drev Annie Wegelius med stort mod igenom en monumental förändring av SVT.

– Hon ville, som hon själv uttryckte det, ”noppa koftan” och hon tog inte bara SVT utan hela tv-branschen till en helt ny nivå.

Utan Annie hade tv:n i alla svenska hem varit gråare och fattigare, säger Stjärne.

”Såg publiken framför sig”

– I grunden handlade det om att hon alltid såg publiken framför sig. Hennes kompass och känsla för vad tittarna önskade sig var självklar och hon gav dem inte bara det de visste att de ville ha – utan så oändligt mycket mer.

Annie Wegelius var med och startade TV3 1986 i London, och var kanalens allra första programchef fram till 1990 då hon gick vidare i karriären med ett eget produktionsbolag, Wegelius Television.

Hon värvades som programdirektör till SVT 2007 av dåvarande vd:n Eva Hamilton.

– Hon hade en fantastisk känsla för samtid och för programformat. Vid den här tiden var vi i akut behov av förnyelse. Svenska folket föredrog TV4 och SVT refererades ofta till som den grå betongbunkern på Gärdet. Att vi ett år senare vänt på skutan och återfått folks förtroende var mycket tack vare Annie, säger Eva Hamilton.

”Betytt jättemycket för tv-industrin”

Tv-profilen och Robert Aschberg kände Annie Wegelius sedan 80-talet och tiden på TV3. Han säger att det är svårt att hitta någon med bredare erfarenhet i den svenska tv-branschen.

– Hon har betytt jättemycket för tv-industrin i Sverige. Hon startade TV3, initierade tv-priset Kristallen och gjorde också stora insatser på public service, säger Robert Aschberg till Kulturnyheterna.

Robert Aschberg beskriver Annie Wegelius som en vänlig och lyhörd person.

– Hon var oerhört mångfacetterad och lyssnade också på knäppa idéer som sådana som jag kom med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer