Annie Ernaux: ”Ingen tror mig men jag ville inte ha priset”

Uppdaterad
Publicerad

I Nobelporträttet säger författaren Annie Ernaux att hon helst inte hade velat få Nobelpriset – och att hon längtar efter att uppståndelsen ska lägga sig. Hon berättar också om det övergrepp som fick henne att börja skriva.

– Det var den händelse som fick mig att skriva min allra första text. I dag skulle man kalla det för en våldtäkt, men jag upplevde det inte så. Jag upplevde det helt enkelt som manlig brutalitet, säger Annie Ernaux.

Det skulle ta nästan 60 år innan Annie Ernaux lyckades göra den traumatiska händelsen till litteratur i boken ”En flickas memoarer”. Då var hon sedan länge en internationellt erkänd författare som förnyat det självbiografiska skrivandet och fört in nya perspektiv i den franska litteraturen.

Handlar om nödvändighet

Hon hade skrivit om sina föräldrarnas liv, klassresans skamkänslor och en illegal abort. Med sin korta och sakliga stil har Annie Ernaux skapat litteratur av de delar av sitt liv som litteratur av det hon haft svårt att prata om.  

– Med skrivande kan man uttrycka det som inte går att säga. Genom att gå djupare in i det outsägliga kan man lyckas hitta orsakerna. Det handlar inte om mod. För mig är det nödvändigt, säger Annie Ernaux.

”Har skrivandet hindrat mig från att leva?”

Annie Ernaux föddes 1940 och växte upp i Yvetot, Normandie. Hon hade enkel  barndom där hon ändå uppmuntrades göra den klassresa som hennes föräldrar inte haft möjligheten till. I boken ”Åren”, som är en sorts kollektiv självbiografi där själva tidsandan står i centrum, beskriver hon ett liv där andra världskrigets armod övergår i modernitet och frigörelse. I programmet reflekterar hon över vad det gör med livet när stora delar av det blir till litteratur.

– Har skrivandet hindrat mig från att leva? Det är en fråga som har blivit mer och mer brännande med tiden. De val jag har gjort i livet har ju styrts av mitt skrivande, säger Annie Ernaux.

– Jag har en känsla av att mitt liv inte tillhör mig. Att jag har placerat det helt och hållet i mina böcker. Det är nog fel. Men så tänker jag, säger hon.

Längtar till uppståndelsen är över

I SVT:s Nobelporträtt av Annie Ernaux säger författaren också att hon längtar tills uppståndelsen runt hennes Nobelpris lagt sig, att det ska ta slut efter hennes besök i Stockholm. Hon uttrycker också att hon helst hade sluppit utmärkelsen.

– Ingen tror mig när jag säger det, men det är sant, säger hon.

Nobelporträttet om Annie Ernaux finns att se på SVT Play och sänds i SVT 2 onsdag 7 dec 20.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.