Cyberpunk 2077 har kantats av problem sedan det lanserades i december 2020. Foto: Justin Lane/EPA/TT

Ännu ett bakslag för spelstudion – utpressas av hackare

Publicerad

Polska spelstudion CD projekt red har haft flera problem de senaste månaderna. I en tweet uppger nu spelstudion att de har blivit hackade. De som ligger bakom hackningen uppger bland annat att källkod till Cyberpunk 2077, The Witcher 3 och Gwent har stulits.

I måndags gick spelstudion ut med en tweet och berättade om hackningen som tros ha ägt rum i helgen. I tweeten har de bifogat en skärmdump av ett textdokument som hackaren, eller hackarna, lämnade efter sig.

I textdokumentet uppges det att bland annat källkod för spel som Cyberpunk 2077, Witcher 3, Gwent och en osläppt version av Witcher 3 har stulits. ”Om vi inte når en överenskommelse kommer er källkod säljas eller läckas online och era dokument kommer att skickas till våra kontakter inom speljournalistiken”, står det i textdokumentet.

Spelstudion tänker inte förhandla med hackarna

I sitt uttalande på Twitter skriver CD projekt red att de inte tänker ge efter på några krav från hackaren, eller hackarna. De skriver också att ingen data om deras spelare eller användare av deras system verkar ha stulits. De har informerat rättsväsendet och tagit kontakt med IT-detektiver för att fortsätta utreda händelsen.

Cyberpunk 2077 – en lansering kantad av problem

Det har varit några turbulenta månader för CD projekt red. I slutet av förra året släpptes Cyberpunk 2077, årets mest efterlängtade spel. Men det visades sig ha tekniska problem och buggar på Playstation 4 och Xbox one. Spelet drogs in från Playstations digitala butik och spelstudion erbjöd pengarna tillbaka till de som var missnöjda.

Uppdateringar har återgärdat vissa av spelets problem, men det har också varit kontrovers kring Keanu Reeves som spelar en karaktär i spelet. Reeves karaktär har sex med prostituerad (en scen som spelas ur hans första person-perspektiv), men genom en modifikation var det möjligt att sätta in Keanu Reeves kropp på den prostituerade istället. Spelstudion bad folk sluta upp med att ligga med Keanu Reeves karaktär, men blev till slut tvungna att ta bort modifikationen.

De tekniska problemen med spelet har lett till att många är besvikna och arga över det senaste spelet. I sociala medier uppger vissa att det är rätt åt spelstudion att bli hackade, men de flesta tycker att det här är att gå över gränsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.