Efter Konstakademiens möte: Batavernas trohetsed kvar på Nationalmuseum. Foto: Jurek Holzer/SVD/TT

Anonym donation räddar ”Batavernas trohetsed”

Uppdaterad
Publicerad

Rembrandtmålningen ”Batavernas trohetsed” får stanna kvar på Nationalmuseum. En anonym donation gör det möjligt att låta konstverket vara kvar på museet i 7,5 år framåt.

Beslutet fattades på Konstakademiens möte på måndagskvällen och beslutet var enhälligt. En anonym donator har trätt in och bidragit med en summa pengar som gör att Konstakademien kan fortsätta att deponera målningen på Nationalmuseum.

”Överenskommelsen har möjliggjorts genom en donation och donatorn vill på detta sätt stödja två viktiga institutioner i svenskt kulturliv. Båda är i behov av ekonomiska bidrag för att vårda och utveckla sina respektive uppdrag. Att Rembrandts verk fortsättningsvis kan visas i Nationalmuseum är avgörande för donatorns beslut”, skriver Konstakademien i ett pressmeddelande.

Hyra på 400 000

Enligt uppgift ska ”hyran” för konstverket fortsatt vara 400 000 kronor per år.

”Batavernas trohetsed till Claudius Civilus” har funnits i Sverige sedan 1700-talet – och lyfts ofta fram som en av den svenska museivärldens verkliga klenoder.

Men i höst har det uppstått debatt kring målningen, som sedan 1864 har hängt på Nationalmuseum i Stockholm. Museet äger nämligen inte konstverket, utan har haft det ”till låns” från Konstakademien – sedan 2018 mot en årlig avgift om 400 000 kronor.

När Nationalmuseums ekonomi blev ansträngd förklarade museiledningen att hyran var för dyr. Då uppstod en diskussion om att Konstakademien i stället skulle låna ut målningen till Rijksmuseum i Amsterdam, där Rembrandts andra paradverk ”Nattvakten” hänger.

Väckte kritik

Förslaget väckte stark kritik, även inom Konstakademien.

Man schackrar med ett av våra viktigaste kulturarv. Det riskerar att bli en kulturskandal som spiller över på Konstakademien men också på Nationalmuseum och kulturdepartementet, sade Carl-Johan Malmberg, som har skrivit en bok om målningen och som själv är hedersledamot i Konstakademien sedan 2016, till TT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet om hyrestvisten kring ”Batavernas trohetsed till Claudius Civilis”. Foto: Ulf Sandlund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.