Antalet illegala fildelare ökar

Publicerad

Antalet fildelare ökar igen, ett år efter att den omdiskuterade Ipredlagen infördes. Detta trots att det finns fler lagliga alternativ nu.

Natten till i dag för precis ett år sen, sjönk trafiken på internet med omkring 40 procent. Ipredlagen hade införts och det skulle bli lättare att spåra illegala filderare på internet.

Strax före lagens införande uppgav 26 procent av svenskarna att dom laddade ner filmer och tv-serier olagligt. Det visar en undersökning Sifo gjorde då på uppdrag av tv-bolaget Viasat.

Ett halvår senare, hösten 2009, svarade bara 11 procent ja på den frågan. Men sen verkar många fildelare ha repat mod, för slutet av mars i år hade andelen ökat till 16 procent.

-Men jag ser inte det som en tydlig trend. Trenden är att det går ner, och det har det gjort främst därför att de lagliga alternativen har blivit bättre, Hans Skarplöth som är vd på Viasat.

På Kungliga tekniska högskolan i Stockholm tolkas siffrorna som att de lagliga alternativen visserligen både ökat och blivit bättre, men att slaget ännu inte är vunnet.

-Internettrafiken, varav ca 70 procent är fildelning, sjunker när det sker stora grejer som ny lagstiftning, Pirate Bay-rättegången och polisrazzior. Men sedan ökar den igen, säger Roger Wallis professor i medieteknik KTH.

Fredrik Andersson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer