Antichrist klipps om för amerikansk och brittisk publik

Uppdaterad
Publicerad

Lars von Triers nya film kommer att klippas om för den brittiska och amerikanska biopubliken. Originalet anses vara för magstarkt för de båda länderna.

Det danska filminstitutet skriver i en kommentar:

”Av hänsyn till den skarpa censur som råder i somliga länder kommer en mer 'katolsk' version av filmen att klippas fram, som inte innehåller de häftigaste scenerna.”

Göteborgs-Posten rapporterar att det visserligen inte finns någon filmcensur i USA, men att filmen i originalversion sannolikt skulle få ”X-rating” och att det inte är bra ur en marknadsföringssynpunkt.

Det är inte klart vilka scener som kommer att klippas bort, men det förefaller inte osannolikt att närbilderna av manliga och kvinnliga könsorgan som stympas ligger i farozonen.

I Danmark har filmen inte placerat sig överst på biotoppen, men väl på plats nummer fyra. Och för att underlätta för småbarnsföräldrar erbjuds nu filmen också som barnvagns- eller babybio. Här är det inte heller tal om att visa någon om- eller nerklippt version av von Triers film.

Nordisk films marknadsföringschef berättar för danska medier att biovisningen blir som en ordinarie visning, fast med sänkt ljud och mer dunkelt ljus.

Anders Silvergren Blåder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.