Antigone i Husby vill fördjupa historieskrivningen

Uppdaterad
Publicerad

Föreställning markerar årsdagen för Husbykravallerna.

Idag är det ett år sedan kravallerna i Husby startade. För att markera det sätter Rats teater upp trilogin ”Antigone i Husby” med manus och regi av Rebecca Forsberg.

I tre fristående föreställningar, som alla har en version av den grekiska hjältinnan Antigone som språkrör, vill man nyansera bilden av vad som egentigen hände.

– Kravallerna är inte bara kvaller. Vi måste prata om de här frågorna, säger Hanna Borglind Ghandina.

Teater i mobilen

Hon är medlem i organisationen Streetgäris som tillsammans med Husbybor och professionella skådespelare utgör ensemblen i ”Antigone i Husby”.

Föreställningen är uppdelad i tre delar: en utspelar sig i mobilen, en är en gps-triggad radioteater och en utspelar sig på en fysisk scen på Husby träff. Men alla handlar på olika sätt om Antigone, flickan som trotsar makten.

Antigone tolkar Husby

Och föreställningen handlar om hennes relation till de där fem nätterna i Husby för ett år sen.

– Det Antigone vill berätta om är det som händer runt omkring oss just nu är helt sjukt. Hon vill synliggöra de orättvisor som händer henne och hon vill säga ”enough is enough”, säger skådespelaren Bahareh Razekh Ahmadi.

Vill låta andra komma till tals

Berättelsen utgår från samtal med unga i området, om deras erfarenheter av makt och vem som får komma till tals. 

– Det finns ett väldigt starkt behov från mammors och tjejers sida att göra sin röst hörd. För media beskriver gärna området Husby utifrån arga unga män och stenkastning. Men det finns ju väldigt många andra som kan berätta om det här området, säger regissören Rebecca Forsberg.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.