Det forntida dräktsmycket värderades av experten till cirka 50.000 kronor. Foto: SVT

Antikrundan: ”Vi förstår upprördheten”

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologen satte kaffet i vrångstrupen när hon såg Antikrundans expert värdera ett omkring 1000 år gammalt föremål.

Arkeologen Anna Ölund frå Upplandsmuseet skriver på Arkeologibloggen att hon reagerade starkt när hon förra veckan såg en expert i Antikrundan värdera ett fornfynd i TV.

”Hur kan han veta det?”

Föremålet, ett så kallat dräktspänne, ägs av en äldre man som säger att han fått föremålet av sin far som i sin tur hittat det på 50-talet.

Enligt arkeologen är det oprofessionellt av Antikrundans expert Magnus Bexhed att värdera den här typen av föremål, något hon dessutom menar inte går då de sällan finns på marknaden.

”SVT legitimerar ett privat innehav av dessa föremål”

I bloggen skriver arkeologen Anna Ölund bland annat:

”Arkeologiska föremål som dyker upp på auktioner kan man starkt misstänka är resultatet av plundrade fornlämningar. Genom att SVT värderar fornfynd legitimeras också ett privat innehav av dessa föremål, vilket innebär en negativ påverkan på vårt gemensamma kulturarv.”

”Dessa föremål hör hemma på museum, där de kan vårdas och visas till gagn för alla, såväl allmänhet som forskare.”

Experten: ”Vårda föremålet väl”

I programmet säger experten att det är ett musealt föremål och att det är väldigt sällan man ser det i privat ägo vilket gör det svårt att värdera.

Trots det sätter han värdet till cirka 50.000 kronor och rekommenderar ägaren att vårda föremålet väl till kommande generationer.

”Förstår att de är upprörda”

Antikrundans projektledare Ulrika Midunger berättar i en intervju med Kulturnyheterna att hon har förståelse för kritiken.

– När vi värderade det här föremålet borde vi ha tagit tillfället i akt att redogöra för vad som gäller för fornfynd i en faktaskylt.

Hon tillägger att de i nästa program kommer lägga in just en sådan här faktaskylt och meddelar samtidigt att de inte tänker sluta ha med fornynd i sändning.

Kommer ni fortsätta värdera dem?

– Vi ska ha ett möte med alla experter och prata igenom den frågan, säger Ulrika Midunger.

Så ser reglerna ut

På sin hemsida länkar Antikrundan till Riksantikvarieämbetet som i sin tur redogör för vad som gäller för fornfynd. Där står det bland annat.

”Att handla med så kallade hembudspliktiga fornfynd som inte lämnats in till staten för bedömning är olagligt”. De skriver dock även att upphittaren efter en bedömning oftast får behålla föremålet.

Se hela programmet här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.