Avliden Nobelpristagare skapar kaos i komediserien ”Äntligen!”

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s nya dramakomedi “Äntligen!” är det bara fem dagar kvar till att ekonomiprofessorn Jacob Widman ska tilldelas Nobelpriset. Problemet är att han är död. Hans bästa vänner bestämmer sig trots allt för att hålla hans död hemlig för omvärlden, annars blir det inget Nobelpris.

När hans fyra bästa vänner hittar Jacob livlös i sitt hem ställs de inför ett moraliskt dilemma:

Annonserar de hans död, så går Jakob till eftervärlden som en ordinär professor. Lyckas de däremot hemlighålla hans bortgång får han Nobelpriset och blir odödlig. 

Vägen fram till den stora dagen är fem dagar lång och det visar sig att vännerna drivs av helt olika motiv för att hedra sin vän.  

– Alltså humorn ligger mycket i hur de som lever hanterar den här problematiken. De ställer till det för sig genom att ha en plan som är ganska svår att genomföra. I svårigheterna, men även i relationerna till varandra, säger skådespelaren Johan Ulveson till Kulturnyheterna.  

– Och ju svartare det är, desto roligare brukar det bli, säger Ulla Skoog som också medverkar i serien.

Så fick serien sitt namn

Titeln anspelar på Gert Fylking, som – ibland förklädd – brukade utropa “äntligen” under tillkännagivandet av det prestigefulla litteraturpriset, oavsett vem mottagaren var. Ifallafall fram tills han blev portad från Börshuset.  

– Han har inte fått tack från oss, men det får han nu. Tack Gert!, säger Johan Ulveson.  

SVT:s nya dramakomedi ”Äntligen”

Äntligen! är baserad på den israeliska boken Stockholm och dramaserien med samma namn. Jonna Bolin Cullberg och Lisa Östberg har skrivit manuset. Skådespelaruppsättningen består av namn som Ulla Skoog, Johan Ulvesson, Claes Månsson, Peter Dalle, Lena Endre och Suzanne Reuter.

Martin Persson, som tidigare blivit belönad med Kristallen för sin regi av ”Bonusfamiljen”, regisserar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.