Från freestyle och bergsprängare till mp3 – i klippet går vi igenom musikspelarna du kanske hade hoppats slippa se igen. Foto: Arkiv/SVT

Apple skrotar Ipod efter 20 år: ”Symbol för en musikrevolution”

Uppdaterad
Publicerad

Som sista mobila musikspelaren går iPoden i graven. SVT:s techkorrespondent Alexander Norén tittar i arkivet och minns andra musikspelare som varit häftiga på sin tid – för att sedan bli hopplöst ute.

I veckan meddelade företaget Apple att de slutar tillverka sin mp3-spelare iPod. Frågan som många ställer sig är kanske varför den funnits kvar så länge. I dag lyssnar de flesta på musik via strömningstjänster i telefonen. Annat var det när den första iPoden lanserades 2001, som ett sätt att möta konkurrensen från andra företag.

Apple var inte först på marknaden, och det har funnits andra stora företag som Samsung, Sony och Panasonic som också tillverkat mp3-spelare. Ändå fick just iPoden en speciell ställning i breda konsumentgrupper för att många tyckte att det var ett smidigt alternativ till olaglig nedladdning, menar Alexander Norén.

– Det här blev en symbol för en revolution inom musikindustrin, när det kom till att sälja musik digitalt, säger han.

Från bergsprängare till strömmad musik – i klippet ovan gör vi några nedslag i tv-arkivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.