Delade meningar om antisemitism i Roald Dahls böcker

Publicerad

I veckan bad familjen till den framlidne författaren Roald Dahl om ursäkt för hans antisemitiska uttalanden. Men meningarna går isär om antisemitismen syns i verken.

Den brittiske författaren Roald Dahl gick bort 1990. Han är mest känd för sina omtyckta barnböcker, som Kalle och chokladfabriken och Matilda.

Men under åren har han även uppmärksammats för sina antisemitiska uttalanden. Han har bland annat sagt att judar är snåla och att “det finns ett drag i den judiska karaktären som provocerar fientlighet”, enligt både The Guardian och BBC.

”Dessa fördomsfulla kommentarer är obegripliga för oss och står i tydlig kontrast till mannen vi kände”, skriver familjen på sin hemsida. Något som uppmärksammades av Sunday Times i veckan. 

Delade meningar

Maria Nikolajeva är tidigare professor i barnlitteratur vid Cambridgeuniversitetet. Enligt henne syns antisemitismen inte i Dahls verk.

– Dahl har anklagats för mycket, bland annat för rasism i Kalle och chokladfabriken med oompa-loompierna. Det är väldigt rasistiskt men just antisemitismen finns inte i Dahls verk, säger Maria Nikolajeva.

Men Sofia Ahlberg, lektor i engelska vid Uppsala universitet, ger en annan bild. 

– I manuset som han skrev för Chitty Chitty Bang Bang. Figuren som är barntjuven beskrivs på ett väldigt stereotypiskt och rasistiskt sätt, med en lång näsa och med en slags grymhet och kyla, som användes för att beskriva judar på den tiden, säger Sofia Ahlberg.

Dahls manus till musikalfilmen Chitty Chitty Bang Bang är löst baserad sig på Ian Flemmings roman med samma namn. Dahl uppfann karaktären Child Catcher till musikalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.