Är ”Tintin i Kongo” rasistisk?

Uppdaterad
Publicerad

I dag togs det första steget i den rättsliga processen om seriealbumet ”Tintin i Kongo” har ett rasistiskt innehåll. Det är en rättsprocess som väcker starka känslor i Tintins hemland Belgien och som kan resultera i att spridningen av albumet stoppas.

Det är första gången som ett mål baseras på antirasistlagen i Belgien. Dessutom ska lagen tillämpas på en tecknad serie. En konstform som är så gott som heligförklarad där.

Historien har sin början 2007 då revisorn med kongolesiskt ursprung Bienvenu Mbuto Mondondo, läste att albumet hade fått en varningstext i Storbritannien.

Behandlades illa av förlaget

Han hade läst boken som barn men nu köpte han en och läste igen och reagerade starkt på innehållet.

Han hörde därefter av sig till förlaget och undrade om de hade tänkt införa en liknande varningstext i Belgien.

Men han blev så illa behandlad av förlaget så han började fundera på att gå vidare i en rättslig process och stämde företaget Moulinsart som äger rättigheterna till Tintin.

Han ansåg att seriealbumet strider mot en lag som förbjuder rasistiska bilder i konstnärliga produkter.

-Det finns absolut saker i boken som är oacceptabla idag och måste ändras, säger Mbutu Mondondo till SVT.

En absurd rättegång enligt många

Men bland förläggare och intellektuella i Belgien anses Mbutu Mondondos stämning vara absurd. Den politiske illustratören Pierre Kroll tycker att det hela är löjligt.

-Om rättegången skulle leda till något slags förbud mot försäljning, spridning och nytryck av det här albumet vore det direkt löjligt och skandalöst, säger Pierre Kroll. Man skulle få censurera tidigare verk hela tiden. Det skulle aldrig ta slut, det skulle bara bli mer och mer.

Skriven under belgisk kolonialtid

Albumet är skriven på 1930-talet då Kongo var en belgisk koloni. Belgien styrde landet under 75 år och ungefär 10 miljoner människor tros ha fått sätta livet till på grund av den brutala regimen.

Seriealbumet präglas av den tidens patriarkaliska syn på människor och djur i kolonierna.

Afrikanerna är grovt karikerade och barnsliga. Och det afrikanska djurlivet utsätts för metodisk slakt. Storviltsjakt var på modet vid den här tiden. Albumet stoppades för utgivning på 50-talet men började tryckas igen 1970.

Hergé helig i Belgien

När Mbuto Mondondo beslutade sig för att pröva bokens innehåll mot dagens lagar om rasism och hets mot folkgrupp, tänkte han inte på att han gav sig på ett nationalmonument.

”Tintin i Kongo” skrevs av Georges Remi under hans pseudonym Hergé, en författare som är lika helig i Belgien som Astrid Lindgren i Sverige.

Mbutu Mondondos stämning har väckte stort rabalder i Belgien och han har bland annat hånats i massmedia.

-Man ogillar att jag polisanmälde Tintin som är en symbol för Belgien. Det är som om jag angrep själva Belgien, säger Mbutu Mondondo.

Men också andra med kongolesiskt ursprung har fått kännas vid vreden och har själva blivit påhoppade på bland annat sina arbetsplatser.

På senare tid har dock Mbutu Mondondo fått ett visst stöd från en stor afrikansk organisation.

En varningstext kanske går bra

Och efter fyra års rättsligt förspel togs alltså idag första steget i den rättsliga processen.

Men Pierre Kroll tycker att albumet måste ses som ”ett barn av sin tid”.

-Jag anser att man får läsa boken med åtanke om när den är skriven, säger Pierre Kroll. Om man också ska förse boken med en liten varningstext...ja, varför inte.

Helena Nosti

helena.nosti@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.