Arbetsgivaravgift för utländska artister

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill införa arbetsgivaravgift för utländska artister som uppträder i Sverige. Om förslaget går igenom betyder det mångmiljonkostnader för flera kulturinstitutioner.

Den nya arbetsgivaravgiften ska ge staten 70 miljoner kronor i intäkter, hoppas finansdepartementet. Tidigare har artister och idrottsmän bosatta i utlandet varit undantagna från arbetsgivaravgiften när de arbetar i Sverige. Detta undantag föreslås nu tas bort.

Ekvationen ser mer oroande ut från den sidan som ska betala den nya kostnaden. Artistbesök kommer förstås att bli väsentligt mycket dyrare, och det drabbar symfoniorkestrar och operahus hårt – där gästartister ofta gör inhopp under en längre spelperiod och inte bara för en konsert.

Institutionernas organisation Svensk Scenkonst räknar med en kostnadsökning på 15 till 20 miljoner om förslaget går igenom.

– Om förslaget går igenom kan de ekonomiska konsekvenserna bli allvarliga för många av våra medlemmar. Anpassningen behöver ske under en övergångsperiod och definitivt inte under löpande budgetår. Idag finns inga marginaler att täcka upp för ökade kostnader av den här storleken, säger Sture Carlsson på Svensk Scenkonst.

Han hoppas nu att regeringen ska ge extra skattepengar till institutionerna så att de har råd att betala den nya skatten. Konsertarrangörer inom rock- och pop räknar med att inte drabbas av arbetsgivaravgiften, eftersom de anlitar artisterna i bolagsform och inte som anställda.

Remisstiden för förslaget går ut idag, torsdag. Enligt förslaget ska avgiften införas den 1 juli i år.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.