Arbetslösheten sjunker för kulturarbetare

Publicerad

Antalet arbetslösa kulturarbetare har minskat med 44 procent jämfört med samma period förra året, visar siffror som Arbetsförmedlingen presenterar idag.

Idag presenterar Arbetsförmedlingen sin statistik för augusti månad – och den visar att inom området kultur och media är 3 301 personer registrerade som öppet arbetslösa, det är 44 procent färre än i augusti förra året.

– Kultursektorn är kanske den bransch som drabbats hårdast under pandemin. När restriktionerna under framför allt det senaste halvåret lättat har det varit positivt för kulturbranschen. Teatrar, scenkonst, biografer, musikevenemang har kunnat öppna igen och det har gynnat alla kulturarbetare, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Däremot är det en bit kvar innan kulturbranschen är tillbaka på nivåerna före pandemin, då antalet arbetslösa var 2 509 personer.

– För kulturbranschen tror jag det kommer att ske stora förbättringar nu när restriktionerna är borta och att arbetslösheten kommer att fortsätta sjunka nu under hösten, säger Annika Sundén.

Öppet arbetslösa inskrivna vid Arbetsförmedlingen kultur & media

Augusti 2019: 2509 personer

Augusti 2020: 5845 personer

Augusti 2021: 3301 personer

Källa: Arbetsförmedlingen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.