Arbetsmiljöverket. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Arbetsmiljöverket gör inspektion av landets kulturarbetsplatser

Publicerad

Den sociala arbetsmiljön på drygt hundra av Sveriges teatrar och andra kulturarbetsplatser ska inspekteras av Arbetsmiljöverket. Detta är första gången en så bred inspektion med fokus på kulturområdet genomförs, rapporterar Kulturnytt i P1.

I maj påbörjar Arbetsmiljöverket sin inspektion av den sociala arbetsmiljön på drygt hundra teatrar och kulturarbetsplatser i Sverige. Bakgrunden är bland annat de vittnesmål som lades fram under metoo, det rapporterar Kulturnytt.

Granskar hur arbetsgivare agerat

Syftet med inspektionen är att ta reda på om det förekommer kränkande särbehandling på arbetsplatserna. Myndigheten kommer granska hur arbetsgivaren har agerat i sådana situationer.

– Det kan handla om ett klimat i organisationen där man tillåter att personer stängs ut eller förminskas. Och att detta sedan legitimeras och normaliseras, vilket kan innebära att det finns personer som mår väldigt dåligt, säger Eva Karsten, projektledare vid Arbetsmiljöverket, till Kulturnytt.

Kulturarbetsplatser anmäler sällan

Enligt Eva Karsten finns ett stort behov av att granska arbetsmiljön på arbetsplatser inom kulturområdet.

– Det finns ju branscher där man är väldigt duktiga på att anmäla arbetsmiljötillbud, där ingår inte kultur och teater. Det finns liksom i andra branscher en tystnadskultur, säger Eva Karsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer