Unika Aretha Franklin-inspelningar släpps – efter 47 år

Uppdaterad
Publicerad

Aretha ”Lady Soul” Franklin tog under två konsertkvällar ton i en baptistkyrka i Los Angeles, 1972. I hela 47 år har inspelningarna legat och samlat damm men nu ser de dagens ljus i dokumentärfilmen Amazing Grace.

1971 hade souldrottningen Aretha Franklin spelat in över 20 album, haft elva raka listettor och vunnit både fem Grammys och människors hjärtan över hela världen.

Ett år senare bestämde hon sig för att gå tillbaka till sina rötter och till musiken hon tillsammans med sin far, baptistpastorn Clarence LaVaughn Franklin, sjöng som barn: gospel. Aretha Franklin, hennes band och gospelkören Southern California community choir intog den lilla baptistkyrkan New temple missionary baptist church i Los Angeles för att under två kvällar skapa musikalisk magi. Musiken förevigades samma år i Arethas Franklins legendariska livealbum Amazing Grace.

Ett medryckande tidsdokument

På plats i kyrkan fanns även den Oscarsbelönade regissören Sydney Pollack, anlitad att fånga konserterna på film. Men därefter – ingenting.

På grund av tekniska problem i samband med inspelningen blev materialet liggande och när det sedan, med hjälp av dagens teknik, kunde återställas på 00-talet ville inte Aretha Franklin att resultatet skulle visas.

I dag – 47 år senare – släpps inspelningarna till slut i dokumentären Amazing Grace. Ett magisk, medryckande tidsdokument.

Aretha Franklin framför låtar som Old landmark, Wholy holy och How I got over för en publik (där bland annat gospelstjärnan Clara Ward och Charlie Watts och Mick Jagger från The Rolling Stones syns till) som inte kan sitta still, som dansar i altargången. sjunger med och klappar takten.

Dokumentärfilmen har Sverigepremiär fredagen den 23 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.