Årets Hasselbladspris till Sophie Calle

Publicerad

Den franska konstnären och fotografen Sophie Calle har tilldelats utmärkelsen som har kallats fotografins Nobelpris, Hasselbladspriset.

Sophie Calle får priset för att hon, enligt prisjuryn, i ”mer än tre årtionden ifrågasatt och utmanat förhållandet mellan text och fotografi, det privata och det offentliga, sanning och fiktion på ett nyskapande och i högsta grad självständigt sätt.”

Calle arbetar med att dokumentära okända människor. Hennes verk utgörs ofta av bild och text i samverkan. Frågor som sysselsätter henne berör ofta identitet offentlighet och integritet.

Sophie Calle kommer att ta emot utmärkelsen lördagen den 30 oktober 2010 vid en prisceremoni på Stadsteatern i Göteborg. Samtidigt öppnar en utställning med hennes bilder på Hasselblad Center i Göteborgs konstmuseum.

30:e pristagaren
Hasselbladspriset delades ut första gången 1980. Sedan dess har det delats ut varje år, förutom 1983 då Erna Hasselblad avled. Sophie Calle blir därmed den 30:e fotogragen att ta emot priset.

Vinnaren får en miljon kronor, en guldmedalj samt ett diplom. Bland tidigare års pristagare finns Lennart Nilsson (1980), Irving Penn (1985) samt Nan Goldin (2007).

Kulturnyheterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer